Acasa cultură LANSARE DE CARTE | Volum despre spionii din perioada comunistă

LANSARE DE CARTE | Volum despre spionii din perioada comunistă

„Războiul spionilor: acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului”, de Lucian Vasile

de Oana Diaconescu
0 comentarii

Astăzi a avut loc la Memorialul Închisoarea Pitești lansarea volumului „Războiul spionilor: acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului”, de Lucian Vasile, publicată recent la Editura Corint.

Închisoarea Pitești a devenit închisoare pentru persoane acuzate de spionaj în perioada comunistă. Spionaj pentru state din Vest, legături cu persoane străine, cetățenie străină sau studii în școli din Vest erau câteva dintre diversele motive pentru care atât bărbații cât și femeile puteau deveni deținuți politic la Penitenciarul din Pitești.

Istoricul Lucian Vasile s-a concentrat în mod special pe figurile unor astfel de persoane în cercetarea sa din ultimii ani, descoperind povești de viață fascinante, aventuri parcă desprinse din filme, destine eroice, dar și dramatice.

„Oameni care au luptat până în pânzele albe sau care au fost prinși în bătăliile celor pe care îi iubeau. Agenți secreți și femei îndrăgostite, tineri idealiști și părinți care au sacrificat totul pentru a-și proteja copiii, trădări, speranțe și deziluzii. Sunt niște povești atât de spectaculoase și de dramatice, încât par rodul imaginației. A fost, de fapt, realitatea tragică.” Lucian Vasile

𝐋𝐔𝐂𝐈𝐀𝐍 𝐕𝐀𝐒𝐈𝐋𝐄 s-a născut în 1989, la Ploiești. Este absolvent al programelor de licență și masterat ale Facultății de Istorie din cadrul Universității București, perioadă în care a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, și doctor în istorie cu o teză despre „Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil”, susținută la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Evenimentul a fost moderat de Maria Axinte, fondatoarea  Memorialului Închisoarea Pitești, iar invitat special a fost Mihai Alexandrescu, directorul Muzeului Național Brătianu.

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie