Acasa cultură Tradiția Sfântului Nicolae în lume

Tradiția Sfântului Nicolae în lume

de Redactia
1 comentarii

Tradiția Sfântului Nicolae este celebrată în multe țări din întreaga lume și este asociată cu diverse obiceiuri și ritualuri. Sfântul Nicolae, cunoscut și sub numele de Moș Nicolae, este un sfânt creștin venerat pentru bunătatea și generozitatea sa, iar sărbătoarea lui are loc pe 6 decembrie sau în unele țări pe 5 decembrie.

Iată câteva aspecte ale tradiției Sfântului Nicolae în diferite părți ale lumii:

 1. Europa de Est (România, Bulgaria, Moldova):
  • În aceste țări, Moș Nicolae este o figură importantă, și este adesea însoțit de un asistent cunoscut sub numele de Krampus (în unele regiuni). Copiii își pregătesc ghetele în seara de 5 decembrie, iar Moș Nicolae le umple cu dulciuri, fructe și mici cadouri.
 2. Olanda:
  • În Olanda, Moș Nicolae este cunoscut sub numele de „Sinterklaas”. Tradiția include sosirea lui Sinterklaas pe țărmul olandez înainte de 5 decembrie, adesea însoțit de „Zwarte Piet” (Piet negru), care este asistentul său. Copiii primesc cadouri în cizmele sau pantofii lăsați afară.
 3. Germania:
  • Tradiția Sfântului Nicolae este puternică în Germania. În seara de 5 decembrie, copiii își curăță ghetele și le lasă afară pentru a fi umplute cu dulciuri și mici cadouri de către Moș Nicolae.
 4. Belgia:
  • În Belgia, sărbătoarea Sfântului Nicolae, cunoscută sub numele de „Sinterklaas” în partea flamandă și „Saint-Nicolas” în partea franceză, este așteptată cu nerăbdare. Copiii primesc daruri și dulciuri de la Moș Nicolae.
 5. Italia:
  • În Italia, Sfântul Nicolae este cunoscut sub numele de „San Nicola” și este venerat în diverse regiuni ale țării. În unele zone, copiii primesc daruri sau dulciuri în timpul sărbătorii.
 6. Statele Unite și Canada:
  • Tradiția Sfântului Nicolae a fost adusă în America de către imigranții europeni și este încă păstrată în anumite comunități. În unele locuri, copiii primesc dulciuri sau mici cadouri în cizmele lăsate afară în seara de 5 decembrie.

Aceste tradiții pot varia în funcție de regiune și comunitate, dar ideea de a celebra bunătatea și generozitatea Sfântului Nicolae este un element comun în toate aceste obiceiuri.

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

1 comentarii

Fulgeanu Lavinia 7 decembrie 2023 - 11:28

Povestea Sfântului Nicolae este foarte frumos relatata de catre părintele Necula: https://www.youtube.com/watch?v=7iXzlTacpoA

Raspunde

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie