Acasa cultură Tezaurul din cufărul bunicii

Tezaurul din cufărul bunicii

de Oana Diaconescu
0 comentarii

Cine a crezut că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt interesați de folclor și de rădăcinile noastre, românești, s-a înșelat amarnic.

Pentru a-mi susține afirmația de mai sus, o să citiți în cele ce urmează despre Ionuț Fintoiu, un tânăr interpret de muzică populară și colecționar de costume naționale, din comuna Rucăr. El m-a impresionat teribil cu pasiunea lui pentru costumele populare vechi, autentice din zona Muscel.

Printr-o îmtâmplare fericită am ajuns acasă la Ionuț, la o aruncătură de băț de Câmpulung Muscel. Când l-am cunoscut, n-am bănuit nicio secundă că în spatele unei modestii elegante și a unui bun simț firesc, se ascunde un munte de cunoștințe despre etnografie și folclor, pe care Ionuț ni le-a impărtășit cu ușurința omului care iubește și căruia îi place să vorbească despre ceea ce iubește.

De zece ani Ionuț colecționează costume populare specifice zonei Muscelului. Le-a studiat modelele și culorile firelor cu care au fost lucrate, a ascultat poveștile femeilor ce le-au cusut și purtat, povestind totul mai departe tuturor celor interesați să asculte.  Colecția sa numără aproape 200 de piese, extrem de rare, unice în țară și este estimată la o valoare de aproximativ 100.000 de euro. . Fiecare piesă a colecției este aranjată meticulos, împachetată cu răbdare și așezată într-un cufăr de lemn natural, moștenit de Ionuț de la bunicii săi.

De altfel, și pasiunea pentru costumele populare este moștenită tot de la bunici.

Dumnezeul meu a fost bunica paternă, de la ea am pasiunea pentru costume și tot ce înseamnă costum. Se numea Nicolina, iar când ea a murit jumătate din universul meu s-a dărâmat.
Apoi, mi- am îndreptat atenția spre cealaltă bunică, Marioara, care trăiește încă și care mă ajută cu recondiționarea costumelor. Acum împărtășesc această pasiune și cu ea.  – ne povestește Ionuț, cu vocea încărcată de emoție

În pragul casei ne-a asteptat o doamnă blajină,  cu un coș plin cu gogoși fierbinți, plămădite cu dragoste și îndemânare.

Este Bunica Marioara, cea drespre care Ionuț ne-a vorbit mai sus și care, deși ajunsă la o vârstă înaintată, își găsește în suflet resurse și în trup destulă putere cât să recondiționeze și să repare straiele populare degradate, readucându-le la viață prin metode numai de ea știute. Și de Ionut, desigur.

E o poveste de familie, de sânge și de suflet, țesută între bunică și nepot, cu fire ce rezistă dintotdeauna și va dăinui în timp, după cum cere legea firii.

Timpul se comprimă atunci când admirăm maramele diafane, de borangic ce pare pânză de păianjen, cusute cu modele colorate, fotele țesute în război, în patru ițe, alese cu mătase și fir metalic, prețioasele ii cu modele nemaiîntâlnite, de culori diferite, cu motive unice, cusute de mâini harnice, atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Prezentarea  colecției de costume naționale deținută de Ionuț Fintoiu, poveștile pieselor,  descrierea simbolurilor regăsite în motivele populare muscelene, transpunerea superstițiilor în felul cum erau costumele lucrate în urmă cu sute de ani, tipurile de mesaje pe care femeile le transmiteau atunci când îmbrăcau un anumit costum, chiar și gogoșile bunicii Marioara  … toate acestea vor putea  fi urmărite în detaliu în emisiunea IDENTITĂȚI CULTURALE, realizată de Carmen Nicolescu și Bodgan Burhan, și transmisă de MUSCEL TV Câmpulung în data de 26 Iulie 2023, începand cu orele 21.15.

 

 

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie