EL si EA…două persoane care se îndrăgostesc, construiesc împreună o relație, se iubesc şi își doresc ulterior să dea naștere unei vieți noi. Apariția unui copil în viața de cuplu vine să testeze puterea relației și totodată aduce multă bucurie transformând cuplul într-o familie. Dacă partenerii deveniți părinți au grijă de sănătatea lor emoțională și fizică, devin echipați pentru a face față factorilor de stress ai vieții de zi cu zi, susțin relații mai sănătoase și transmit și copilului starea de bine și echilibrul necesar.
Însă…de ce are nevoie copilul să găsească în mediul familial?
Să privim prin ochii unui copil:
Scenariul 1:
,,Începe dimineața și primul lucru pe care îl vede copilul când deschide ochii este SOARELE pe cerul familial (mama este calmă, vine să îl trezească cu un zâmbet/o îmbratisare/un pupic și cu o voce blandă îi spune ,,Bună dimineața!”. Se îndreaptă spre bucătărie unde împreună cu tatăl și copilul mănancă micul dejun. După ce sunt cu toții pregătiți își oferă o îmbrățisare de familie și fiecare pleacă spre muncă, grădiniță, școală). La grădiniță sau la școală copilul se simte liber să comunice, încrezător să socializeze, trăiește emoții pozitive și este dornic să se implice în activități. La întoarcerea acasă, se reîntalnește cu părinții, fiecare știe ce roluri are de îndeplinit, ce reguli are de respectat, se ascultă reciproc, comunică deschis despre nevoi, își oferă aprecieri, se distrează, petrec timp împreună, își fac planuri, știu că pot conta unul pe celălalt.
SOARELE de pe cerul familiei poate fi reprezentat de:
- Existența unei relații echilibrate între părinți
- Roluri bine definite
- Conectare emoțională și siguranță
- Comunicare clară
- Cuvinte frumoase, de încurajare, apreciere
- Reguli/limite /responsabilități clare
- Predictibilitate/rutine
- Manifestarea respectului
- Claritate în transmiterea mesajelor
- Fermitate cu blândețe
- Timp petrecut împreună
- Răbdare și încredere
- Spațiu personal și spațiu comun
- Distracție
- Negociere
- Activități
- Încurajarea independenței și inițiativei
Scenariul2:
Începe dimineața și ceea ce vede copilul când deschide ochii sunt NORII ce prevestesc FURTUNĂ (mama aleargă dintr-o camera în alta agitată, o voce gravă spune ,,Hai mișcă-te mai repede, trebuie să te îmbraci că întârziem! Hai să mănânci! Mănâncă! Ți-am zis să…!,Tu mereu mă superi! Iar ai….? Hai mai repede!”. Tatăl poate spune și el mamei ,,Nu ești în stare nici să…!” și copilului ,,Esti ca *-ta!”, ,,Lasă nu mai mânca dacă nu vrei! ” La grădiniță sau la școală copilul nu poate să fie liniștit și să se bucure de activități, nu reușește să se concentreze deoarece este preocupat de ce se întamplă acasă sau ce ar mai putea să se întample. Dacă îl supără cineva, s-ar putea să scoată la suprafață emoțiile negative existente în el și să le manifeste în comportamentul față de cei din jur. La întoarcerea acasă copilul nu știe dacă mama va fi mai calmă, dacă acasă tatăl se ceartă cu mama sau, mai rău, poate chiar o lovește sub ochii săi. Îi este teamă să spună deschis ce își dorește deoarece fie nu este ascultat, fie este certat, criticat, judecat pentru modul său de gândire sau nu vrea să fie un motiv în plus de supărare în familie. De multe ori chiar nu înțelege cum ar fi mai bine să reacționeze ca mama și tatăl să fie mai veseli. Uneori poate chiar să aibă un comportament schimbător tocmai pentru a câștiga chiar și pentru un moment atenția părinților (de multe ori negative prin ceartă). Însă, el a învățat să se mulțumească chiar și cu atât.
FURTUNA de pe cerul familiei poate fi reprezentată de:
- Existența unor tensiuni
- Roluri și responsabilități slab definite
- Lipsa manifestărilor afective
- Conectare emoțională slabă
- Negarea emoțiilor trăite de copil
- Ignorarea unor nevoi
- Comunicare deficitară: ceartă, reproșuri, jigniri, amenințări sau lipsa comunicării
- Contradicție în transmiterea mesajelor
- Lipsa regulilor clare și a limitelor sau regulilor, recompense și pedepse inconstante
- Lipsa încurajării și aprecierilor
- Nesiguranța
- Autoritate excesivă
- Lipsa timpului petrecut împreună
- Control exagerat
- Agresivitate verbală și fizică
Dragi părinți,
Fiți SOARELE care încălzește mintea și sufletul copilului dumneavoastră!
Fiți AMINTIREA pe care doriți să o aibă copilul despre dumneavoastră!
Fiți MODELUL de părinte pentru copilul dumneavoastră devenit mai târziu PĂRINTE!
Autor: prof. psiholog Cristina Nilă
Sursă foto: Freepik
2 comentarii
[…] Educatie […]
[…] Psihologie […]