În urmă cu vreo 15 ani, cred, mi-am făcut la casa din Oprești o baie nouă. O baie cu tot dichisul din vremea aia: cabină de duș, WC, oglindă mare pe tot peretele, boiler dublu funcțional, electric dar și cu lemne (pe atunci era destul de ok), chiuvetă adusă din Spania (credeam că fac o afacere), în sfârșit, o baie la țară, în condiții.
Dar nu despre baia mea vreau să scriu, ci despre scurgerea sau, mai precis, despre depozitarea apei menajere în fosa septică. De ce ar fi atât de important să aduc în discuție scurgerea apei reziduale și fosa septică? Pentru că, acum, la Stâlpeni e o modă. Una scârboasă, care creează repulsie omului normal, insalubră, de feudalism, ba chiar mai de timpuriu, o practică tupeistă care a transformat comuna într-o Cloaca Maxima.
A devenit o modă, ziceam, ca tot gospodarul care și-a făcut în casă o baie cu WC, să scoată conducta cu apă menajeră și rahatii din dotare, pe șanțul din fața curții. În drum. La poartă, adică. Dacă până acum, aveam privată (de unde și definiția: a ta personală, exclusivă, a unei singure ființe) cât mai departe, în fundul grădinii, ferită de ochii lumii, acum ne mândrim cu căcații noștri, îi scoatem în față, le arătăm vecinilor ce putem face și cât.
Care vecini, nu se lasă nici ei mai prejos și își expun fudul și ei căcații lor, care coboară mândru și vârtos la vale, pe șanțul din fața casei. O adevărată priveliște idilică a satului contemporan.
De necrezut este însă că la Stâlpeni sunt oameni convinși că dezastrul acesta, care a intrat deja în cotidian, este ceva normal și susțin cu tărie că cetățenii sunt îndreptățiți să își arunce mizeriile în stradă.
Înghesuiți totuși de argumente care dovedesc lipsa de igienă colectivă, nesimțirea crasă și inexistentul simț civic de care dau dovadă “gospodarii”, susținătorii rahaților molcom plutitori pe șanțurile comunei găsesc repede un vinovat: primarul!
Care primar, nu a făcut imediat canalizare, în clipa în care gospodarul tocmai și-a trântit o baie cu scurgerea într-acolo unde ar fi trebuit să fie ceva care să preia apa menajeră. Și cum canalizarea nu e peste tot în comuna Stâlpeni, gospodarul nostru a tras conducta la poartă, lăsând-o în stand by dar în funcțiune, până o veni instalația comunală.
“Cine face lucrul acesta (deversarea dejectiilor pe șanț – n.r.), clar nu și-a permis o fosă septică și a votat PSD, în speranța că va face canalizare”, scria o doamnă pe pagina „Stâlpeni, comuna noastră„, motivând, așa cum spuneam, că cetățeanul e îndreptățit să împută strada.
Ca un contraargument, am adus în atenție varianta de fosă septică pe care am eu la Oprești, făcută acum vreo 15 ani, una simplă, ușor de construit, economică și extrem de eficientă, amplasată în grădină, la vreo 50 de metri de casă: două tuburi de puț, fiecare cu înălțimea și diametrul de un metru, puse unul peste altul, într-o groapă cu dimensiuni care să le cuprindă. Fundul acestui “rezervor” a fost betonat, deasupra are un capac și este racordat cu conducte de 100, la baie. Și asta e tot. Nici măcar nu am avut nevoie de meseriași.
“E clar că nu prea știți ce înseamnă o fosă septică”, m-a ironizat doct doamna, continuând apoi, ”ceea ce ați făcut dumneavoastră este o fosă septică simplă, care se umple ffff repede și surplusul de apă (evident murdară), este scos în șanț”.
Așadar, doamna vădit erudită în fose septice a constatat că de fapt, am o fosă septică simplă, după ce îi spusesem că am de vreo 15 ani o fosă septică simplă. Și tot domnia sa a concluzionat că inevitabil și logic, apa murdară o scot, ca toată lumea, în șanț.
Și totuși, cum poți folosi eficient o fosă septică simplă atâția ani fără să cadorisești vecinilor pe șanț, ceea ce ți-a mai rămas din sarmalele înfulecate ieri?
Cumpărând și adăugând în fosă septică BIOACTIVATORI. Este un tratament simplu și ieftin, în fapt, niște tablete sau pastile, cum vreți să le spuneți, care se pot cumpăra acum și din Dedeman și care descompun deșeurile din apa reziduală, apă care apoi poate fi folosită fără niciun pericol la udatul legumelor și florilor din grădină.
De ce totuși cetățenii din Stâlpeni optează pentru varianta cea mai înjositoare, necivilizată și periculoasă pentru sănătatea lor? Nu am să înțeleg niciodată.
Cum la fel nu o să înțeleg niciodată cum oamenii din comună aduc argumente că e totul ok așa. Nu înțeleg nici de ce Primăria nu se implică în povestea asta și nici de ce nimeni nu a anunțat Direcția de Sănătate Publică Argeș.
Ceva miroase urât aici!