Acasa Administratie STÂLPENI – ALEGERI LOCALE 2024

STÂLPENI – ALEGERI LOCALE 2024

de Redactia
0 comentarii

9 iunie 2024 este data când românii vor vota, democratic zic unii, ce putem face noi, zic alții, primarii și consilierii locali, concomitent cu reprezentanții țării în Parlamentul European.

Cum la nivel de unități administrative teritoriale, primarii sunt cheia dezvoltării, stagnării sau decăderii localităților unde vor fi aleși, Știri din Muntenia și-a propus să aducă în fața cetățenilor cu drept de vot din Stâlpeni pe cei patru candidați înscriși în cursa pentru ocuparea fotoliului de primar și, desigur, programele lor electorale.

Pentru aceasta, Știri din Muntenia a întocmit un chestionar cu 10 întrebări, aceleași pentru următorii candidați:

  • Florin Enache – Dreapta Unită
  • Constantin Cutic – PNL
  • Liviu Modreanu – AUR
  • Gabi Șerbănoiu – PSD

Întrebările sunt următoarele:

  1. De ce oamenii din Stâlpeni ar trebui să vă voteze pe dumneavoastă?
  2. Care ar fi prioritatea numărul unu pe care o veți aborda în acest mandat?
  3. Din punct de vedere economic, ce programe care să conducă la modernizarea comunei Stâlpeni ați gândit?
  4. Care este starea actuală a infrastructurii localității? Aveți programe care să acopere această zonă?
  5. Care ar urma să fie relația dumneavoastră cu școlile din comună?
  6. Cum vedeți aparatul administrativ al comunei? Credeți că este necesară vreo schimbare?
  7. Care vor fi sursele de finanțare a proiectelor despre care ați vorbit?
  8. Sunt cooptați, azi, tinerii să participe la viața socială, culturală, politică a localității? Aveți o strategie în această privință?
  9. Ce notă ați da, de la 1 la 10, actualei administrații?
  10. Eterna dilemă: un primar cu carte sau un primar gospodar?

Chestionarului nostru i-au răspuns doi candidați, Gabi Șerbănoiu – PSD și Liviu Modreanu – AUR, în timp ce Constantin Cutic – PNL și Florin Enache – Dreapta Unită, au refuzat.

Candidatul Florin Enache a răspuns totuși parțial ultimelor două întrebări, dându-ne de înțeles că s-a înscris la alegeri pentru că „așa a fost sfătuit de Gazeta de Stâlpeni” și că și-a expus, o dată, programul electoral în respectiva publicație. Pe când candidatul Constantin Cutic a recunoscut că nu vrea să vorbească cu redactorul Știri din Muntenia ca să nu-l supere pe „domnul Văcaru„.

Trecând peste slugărnicia de toată jena în cazul primului candidat și frica nedemnă de un bărbat, potențial viitor primar, în cazul celui de-al doilea, vă supunem atenției răspunsurile celor zece întrebări de care aminteam.

Candidatul LIVIU MODREANU – AUR

 „Cred că mai presus de toate, ca primar, trebuie să fii informat cu tot ceea ce apare nou, pentru că altfel, nu poți să reziști în lumea de azi.”

  • De ce oamenii din Stâlpeni ar trebui să vă voteze pe dumneavoastă?
  • În primul rând, sunt candidatul cel mai tânăr dintre cei care participă la alegeri. Vreau să fac ceva durabil în comună, nu gândesc ca ceilalți, fac, nu fac, am un salariu bun, o să iau o pensie frumoasă. Am muncit de tânăr, de la 15 ani, am făcut propriile afaceri cu munca și puterile mele. Nu sunt dintre cei care se duc la serviciu, stau 8 ore și gata, nu-i mai interesează nimic. Eu am fost obișnuit să nu depind de cineva, să îmi fac propriul meu ban, am curaj să fac tot timpul ceva nou. Un primar așa trebuie să gândească, să găsească rezolvare la problemele comunei. Foarte multă lume mă cunoaște. Nu îmi e rușine să stau în cizme, iar un primar nu trebuie să conducă comuna din birou. Este ploaie, ninge, e iarnă, vară, trebuie să fii printre oameni.
  • Care ar fi prioritatea numărul unu pe care o veți aborda în acest mandat?
  • Cred că atragerea de fonduri europene pentru toți cei care au nevoie ar fi o prioritate. Că este pentru primărie, pentru școală, pentru fermieri, nu contează. Trebuie să aducem bani în comună și fermierii sunt cei care o pot face. Fermierii trebuie ajutați, iar primăria trebuie să se implice mai mult.
  • Din punct de vedere economic, ce programe care să conducă la modernizarea comunei Stâlpeni ați gândit?
  • Până nu ajung la primărie și până nu fac un audit, să văd în ce situație se află comuna și primăria, nu pot să mă pronunț. Nu știu ce bani sunt, ce datorii, ce proiecte sunt în derulare. Noi, cetățenii, nu avem acces la aceste informații, cu toate că ar trebui să știe toată lumea. Și dacă vrei să întrebi pe cineva, îți închide ușa, evită să răspundă. Spre exemplu, la noi, la Livezeni, avem consilier pe Nelu Dima, un bătrân de 80 de ani. A fost consilier și el, și nepotul lui, Florin Dima. Nu au făcut nimic, deși au 7 sau 8 mandate. Mă gândesc să facem o hală, ca în piața de la Mioveni, unde să găsești în fiecare zi produse locale proaspete: carne, lapte, ouă, brânză, legume, fructe. O hală modernă, cu boxe, frigidere, o hală unde producătorii locali să își vândă marfa, dar cu taxe minime. Așa, nici producătorii locali și nici cumpărătorii nu vor mai merge până la Pitești sau Mioveni. Aș vrea să facem un brand local pentru producerea de mezeluri sau produse lactate, pentru că sunt mulți producători locali.
  • Care este starea actuală a infrastructurii localității? Aveți programe care să acopere această zonă?
  • Pe partea noastră, pe Livezeni, infrastructura e teroare. Când vii dinspre Mioveni și intri în Livezeni, pe centură, se cunoaște. Drumuri înguste de nu pot trece două mașini, gropi, scapi în șanțuri cu mașina. Nici o școală nu are parcări. Vin părinții cu copii și nu au unde să parcheze. Când a început modernizarea DN73, pe margine au fost niște dale de ciment pe care și le-au însușit consilierii PSD, Nelu Dima, Nițescu, că ei erau atunci. Dacă vin la primărie, toate aceste dale le voi cere înapoi. Se puteau pune la dispensar, la școli, dar le-au împărțit între ei.
  • Care ar urma să fie relația dumneavoastră cu școlile din comună?
  • Voi avea o relație foarte bună cu școlile. Trebuie ajutate maxim, pentru că viitorul nostru sunt copiii. Mie îmi face rău să văd bieții copii cu ghiozdanele alea mari și grele pline de cărți. Sunt mai grele ghiozdanele ca ei. Pentru ce să care zilnic cărțile, când ar putea să aibă aceleași cărți la școală și acasă. Ghiozdanele alea îi dau jos pe copii. Aș vrea să creăm o hrană caldă copiilor, transport gratuit. Ce creștem, aia avem.
  • Cum vedeți aparatul administrativ al comunei? Credeți că este necesară vreo schimbare?
  • Da! Trebuie făcută ordine și acolo. Nu trebuie să tratezi oamenii ca și când tu ai fi șeful. Nu, cetățeanul e șeful, pentru că el te plătește. Trebuie schimbată mentalitatea celor care lucrează în primărie. Oamenii au foarte mare dreptate când spun că angajații din primărie sunt foarte comozi, nu vor să facă nimic. Vrei să iei o chitanță, trebuie să aștepți 4-6 zile, vrei o hârtie urgent, îți spune să o lași la mapă și se rezolvă în 2-3 săptămâni. Va fi introdus caietul de sugestii și reclamații. Omul nu trebuie să vină la primărie de 5 ori pentru aceeași problemă, nu trebuie amânat mereu, ba că ăla nu e, ba că vine mâine, ba că e în delegație la Pitești. La Pitești, de exemplu, pentru o adeverință nu trebuie să plătești. La noi îți ia bani pe ele. E doamna Dana și doamna Laura, nici nu stau de vorbă cu oamenii, îi iau de sus și nu e bine deloc.
  • Care vor fi sursele de finanțare a proiectelor despre care ați vorbit?
  • Fondurile de finanțare vor fi găsite în funcție de problemele care sunt în comună. Sunt fonduri pentru fermieri care trebuie accesate și sunt fondurile europene. Problema e că actele ies foarte greu de la primărie. Eu, ca și crescător de animale, duc produse în piața la Mioveni, să zicem. Îmi trebuie o grămadă de aprobări de la doctori, analize, și le fac pe toate într-o zi sau două, la Pitești, iar la noi la primărie, stau o lună sau două pentru că doamnele Dana sau Laura nu vor să scrie un carnet de producător.
  • Sunt cooptați, azi, tinerii să participe la viața socială, culturală, politică a localității? Aveți o strategie în această privință?
  • Cunosc puține lucruri despre activitățile culturale sau sportive în care sunt implicați tinerii. Vă spun ceea ce este, pentru că domeniul meu de activitate este altul.
  • Ce notă ați da, de la 1 la 10, actualei administrații?
  • Drept să vă spun, nici nu știu ce notă să dau primarului Șerbănoiu. După două mandate și un an și jumătate înainte, nu s-a mișcat nimic. Că s-a făcut un cămin cultural la Livezeni? Puteau să ia fonduri și să facă ceva, nu se vede nimic în comuna asta. Păi, în fiecare an se cheltuie 1 miliard de lei cu apa în loc să îi investești. Și miliardul ăla îți aduce alți bani în loc. Eu nu văd de ce l-ar mai vota lumea.
  • Eterna dilemă: un primar cu carte sau un primar gospodar?
  • Domnule, poate să vină un primar exact ca Ceaușescu, cu patru clase, dar să știe ce vrea și să pună punctul pe „i” sau poate să vină un academician și să nu facă nimic. Dar dacă ai carte, e clar că ai altă viziune. Cred că, mai presus de toate, trebuie să fii informat cu tot ce apare nou, pentru că altfel nu poți să reziști în lumea de azi.

 

Candidatul GABI ȘERBĂNOIU – PSD

După opt ani la primărie, am acumulat destulă experiență în administrație, încât să înțeleg ce trebuie făcut și mai ales cum, pentru ridicarea nivelului de trai în comuna Stâlpeni.

  • De ce oamenii din Stâlpeni ar trebui să vă voteze pe dumneavoastă?
  • Eu cred că locuitorii din Stâlpeni și-au dat seama de ceea ce s-a realizat în comuna noastră. Cred că e necesară continuitatea pentru a realiza proiectele pe care le avem în derulare. După 8 ani la primărie, am acumulat destulă experiență în administrație încât să înțeleg ce trebuie făcut și mai ales cum, pentru ridicarea nivelului de trai în comuna Stâlpeni. Oamenii au înțeles că nu vor greși dacă vor vota cu primarul Gabi Șerbănoiu, pentru că vor fi implementate programele care sunt în grafic și care vor asigura un trai corect și decent într-o comună sigură și modernă.
  • Care ar fi prioritatea numărul unu pe care o veți aborda în acest mandat?
  • Nu există o prioritate, pentru că tot ceea ce vrem să facem, considerăm prioritate. Dar dacă ar fi să aleg, cred că e cea legată de educație. La ora actuală, școlile din Stâlpeni au toate utilitățile necesare desfășurării unui învățământ în condiții normale. Toate școlile sunt alimentate cu gaze, au centrale noi, au toalete noi și moderne în interior. Prin primărie am angajat un asistent medical care, în permanență, monitorizează partea de sănătate a elevilor, iar în acest moment avem în derulare un program pe PNRR, prin care toate școlile vor fi dotate cu mobilier nou și modern, cabinete IT, pentru că vrem să investim în copii și în viitorul comunei.
  • Din punct de vedere economic, ce programe care să conducă la modernizarea comunei Stâlpeni ați gândit?
  • Știm că fabrica din Stâlpeni nu mai funcționează de mult. Dar ceea ce a mai rămas din ea, acum este preluată de un agent economic cu care purtăm discuții. Ne-a asigurat că intenționează să investească aici 500 de milioane de euro. Ar fi foarte bine pentru economia comunei, pentru oameni, iar colaborarea primăriei cu acest investitor este perfectă și l-am asigurat de sprijinul nostru. Suntem interesați să aducem investitori în comună și pentru asta avem discuții la nivel de județ și la Mioveni pentru a găsi soluții.”
  • Care este starea actuală a infrastructurii localității? Aveți programe care să acopere această zonă?Păi, hai să o luăm metodic. Canalizarea am realizat-o în jur de 57%, asfaltări în jur de 70%, alimentare cu apă, 98-99%, alimentare cu gaze, 95%. Vreau să vă spun că avem un program guvernamental care va debuta în toamnă, pentru extindere de gaze de peste 190 de branșări, proiect care se ridică la aproximativ 800 de mii de euro. Ca infrastructură, zic că stăm bine, raportat la bugetul destul de sărac de care dispunem. Stăm bine și comparativ cu, să zicem, alte comune din județ, unele din vecinătatea orașelor Pitești, Câmpulung sau Topoloveni. Săptămâna aceasta dăm drumul la licitația pentru canalizare în zona Livezeni, de la Țițești la Stâlpeni, în valoare de 140 miliarde lei. Asfaltăm acum pe „Anghel Saligny”, 6 drumuri, în valoare de 1 miliard
  • Care ar urma să fie relația dumneavoastră cu școlile din comună?
  • De-a lungul timpului s-au perindat mai mulți directori care au avut angajamente politice diferite de cele ale primarului. Au fost unele divergențe, dar am trecut toate părțile peste aceste neînțelegeri și am încercat să punem educația copiilor pe primul plan. Am intervenit, spre exemplu, anul acesta la inspectorul școlar, care e un om deosebit, pentru că liceul rămăsese fără femeie de serviciu, se desființase și postul. Am rezolvat-o. La școala din Rădești, am avut o problemă cu două clase simultane, părinții au venit la mine că nu doreau asta. Ne-a ajutat Inspectoratul și am făcut două clase distincte și am titularizat totodată și un cadru didactic acolo. Vă spuneam că avem și un cadru medical plătit de primărie, care se ocupă exclusiv de copii, la grădiniță se servește mâncare caldă, făcută după un rețetar. Anul acesta, tot cu ajutorul Inspectoratului, am înființat clase de meserii, cum era odată, am refăcut vechiul atelier, l-am modernizat. Eu zic că acum colaborăm bine primărie-școală, chiar dacă, câteodată, mai intră politicul între noi.
  • Cum vedeți aparatul administrativ al comunei? Credeți că este necesară vreo schimbare?
  • Am o echipă bine organizată pe fiecare structură în parte, o echipă care este completă în momentul de față chiar dacă suntem sub nivelul organigramei. Avem totuși probleme la nivelul adunării taxelor și impozitelor pentru că lumea nu-și mai permite să plătească taxele, iar asta afectează bugetul local.
  • Care ar fi sursele de finanțare a proiectelor despre care ați vorbit?
  • Sursele de finanțare pe care ne bazăm sunt fondurile europene care, însă, sunt foarte greu de accesat, din păcate. Vă dau un exemplu, canalizarea din Livezeni. Se pleacă de la studii topo, geo, studii de fezabilitate, se cer apoi avize, care de fiecare dată întârzie foarte mult. Pentru Livezeni, am stat să iau aviz de la CFR, 4 luni, de la Drumuri Naționale, 3 luni, apoi sunt avize de la Mediu, Apele Române. Cheltuielile pentru un dosar ca acesta costă aproape 2 miliarde și întârzie peste un an.
  • Sunt cooptați, azi, tinerii să participe la viața socială, culturală, politică a localității? Aveți programe în această privință?
  • Avem foarte multe acțiuni în care antrenăm copiii și tinerii. Organizăm Hora Satului, balul bobocilor, balul de zăpadă cu premii, avem ansamblul Pițigăia, cu elevi de clasa a opta, în colaborare cu Școala Populară de Artă Pitești, avem și un grup de canto. Le oferim copiilor sala de sport, atunci când au întreceri sportive, iar acum lucrăm la terenul de fotbal sintetic. Încercăm să îi atragem pe copii spre lucruri bune, folositoare, sănătoase ca să nu cadă pe panta cealaltă.
  • Ce notă ați da, de la 1 la 10, actualei administrații?
  • Inclusiv primarului? Eu zic că 7. Se putea și mai bine, sunt conștient, dar nu tot ceea ce vreau să fac depinde exclusiv de voința mea. Sunt angajați o grămadă de alți factori și principalul sunt banii care vin de la diferite instituții ale statului. Una peste alta, la ora asta, pot spune că am o experiență foarte mare în sectorul administrativ, am și multe relații la județ și la București, pentru că fără ele ești zero, așa că sunt convins că până în 2028, Stâlpeniul se va schimba total.
  • Eterna dilemă: un primar cu carte sau un primar gospodar?
  • Eu zic că ar trebui să fie legate. Degeaba ai carte dacă ești un gospodar slab și invers. Un bun gospodar știe, intuitiv, de ceea ce are nevoie, cât timp îi trebuie, câți bani, câți oameni. Apropo de oamenii cu carte multă, la o ședință de consiliu, unde era vorba despre construirea unui teren de sport care ar fi costat 6 miliarde, contracandidatul meu, domnul Florin Enache, care ne tot spune câte doctorate are, ne critica că nu știm să gestionăm bine banul public și că el are un particular care face respectivul teren cu 2-3 miliarde. A trebuit să îi explic, deși nu a înțeles mare lucru, ce înseamnă să faci o investiție pe administrație publică, acolo unde trebuie respectate obligatoriu norme, legi, etape de avizare. Cartea este bună, fără îndoială, dar vedem peste tot în jurul nostru oameni cu doctorate care nu au făcut și nu fac nimic în viață.

Candidatul FLORIN ENACHE – Dreapta Unită

Pe mine mă recomandă, ce? Un număr de ani, suficient de mare, din punct de vedere economic. Am experiență economică. Am experiență tehnică, la fel de ani. Am un număr de ani de muncă…

  • Întrebările 1-9
  • Până la întrebarea numărul 8, am prezentat în pliantul pe care l-am distribuit în toată comuna. La întrebarea numărul 9, am scris, după prezentarea bugetului, care a fost într-o zi la Rădești, am trimis o scrisoare deschisă pe care o să o găsiți pe Gazeta (Gazeta de Stâlpeni, n. r.), în care am spus că, din punctul meu de vedere, al unui cetățean obișnuit, nu vă dau notă de trecere. Deci, la această întrebare, nu vă dau notă de trecere pentru că nu știți să construiți bugete, pentru că nu știu să cheltuiască banii publici, pentru că multe. Pot să spun foarte multe și le-am trecut acolo în articol.
  • Eterna dilemă: un primar cu carte sau un primar gospodar?
  • La întrebarea numărul 10, mai citiți-mi o dată întrebarea… Și ce doriți să vă răspund eu? În articolul în care îmi prezint candidatura, am făcut referire că am pregătire, că sunt inginer, că sunt economist, sunt doctor în științe… Cum să vă răspund eu că este valabil un gospodar, când eu am… am 18 ani, ba chiar 19 ani de studii universitare? Am scris în pliantul pe care l-am distribuit acum, că am atestat la Universitatea din București, cursuri să scrii proiecte sau să accesezi proiecte… nerambursabile, proiecte europene… Cum să spun eu că este bun unul care este gospodar… că gospodar ce înseamnă, să tunzi iarba sau să faci curățenie prin curte? Niciodată un om gospodar n-o să facă față actualei situații, pentru că nu are cum. Și am spus-o de multe ori și o spun ori de câte ori e nevoie. Era o replică din Dem Rădulescu, într-un film: ce te recomandă pe tine pentru postul acesta?
  • Și eu aș întreba pe toți cei care sunt concurenții mei sau adversarii, să zic, i-aș întreba din punct de vedere al            cetățeanului: ce te recomandă pe tine pentru acest post?
  • Pe mine mă recomandă, ce? Un număr de ani, suficient de mare, din punct de vedere economic. Am experiență economică. Am experiență tehnică, la fel de ani. Am un număr de ani de muncă, am explicat în pliant și la gazeta ce am făcut în multe domenii. Și cum să spun eu, să fiu de acord, că da, mie îmi convine să fie omul gospodar care mă conduce. Nu este suficient!

Candidatul CONSTANTIN CUȚIC – PNL

Nu a avut curajul să își asume o discuție cu Știri din Muntenia, motivând: „nu vreau să fiu o minge de ping-pong”

 

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie