PITEȘTI – La aproape doi ani de la lansarea apelului public pentru salvarea clădirii fostei Închisori Pitești, unul dintre cele mai dure simboluri ale represiunii comuniste din România, alarmante semnale revin din partea Fundației Memorialul Închisoarea Pitești.
Într-un nou comunicat transmis autorităților și opiniei publice, reprezentanții fundației trag un semnal de alarmă privind pericolul mutilării irecuperabile a sitului istoric.
Clădirea care a supraviețuit torturii riscă acum mutilarea în tăcere, în numele birocrației.
În 2022, sute de organizații, personalități și cetățeni au semnat o petiție pentru oprirea demolării parțiale a fostului penitenciar. În 2023, întregul complex format din trei corpuri a fost propus pentru a fi declarat Monument Istoric de categoria A, un pas esențial pentru protejarea sa legală.
Tot atunci, Primăria Pitești a achiziționat una dintre clădiri cu intenția declarată de a o transforma în spațiu muzeal.
Însă, în octombrie 2024, o hotărâre a Consiliului Local Pitești (HCL 429/17.10.2024) a schimbat radical destinul clădirii: aceasta a fost transferată către Apa Canal 2000 SA în urma unui schimb de imobile și trecută din domeniul public în domeniul privat. De curând, au început lucrările de renovare, iar clădirea urmează să devină sediu de birouri.
Fundația Memorialul Închisoarea Pitești avertizează: „Se pierde subsolul lăsat intact de decenii. Se pierde memoria”.
Schela montată pe fațadă, molozul și zgomotul constant al utilajelor au reaprins îngrijorarea că restaurarea nu este supravegheată de specialiști în patrimoniu. Subsolul închisorii – locul în care s-au desfășurat atrocitățile Fenomenului Pitești, între 1949 și 1951 – riscă să fie distrus sau alterat definitiv.
„Deși complexul este înscris ca monument istoric, protecția pare doar formală. Situația este cu atât mai gravă cu cât fosta închisoare se află pe Lista Indicativă pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, dar acest statut nu oferă protecție efectivă”, transmit reprezentanții fundației.
O memorie colectivă înlocuită cu funcționalități administrative?
Fundația lansează un nou apel către autorități și către compania actuală deținătoare pentru protejarea integrală a clădirii și colaborarea cu specialiști în conservare. Este nevoie, spun reprezentanții, de asumare, transparență și viziune pentru a proteja un loc încărcat de suferință și lecții de istorie dureroase, dar necesare.
Închisoarea Pitești, ridicată în 1941, a devenit simbolul reeducării prin tortură aplicate studenților anticomuniști. Fenomenul Pitești rămâne unul dintre cele mai violente experimente de dezumanizare desfășurate în Europa de Est postbelică.
➡ Susțineți petiția pentru salvarea completă a fostei Închisori Pitești: