Acasa Eveniment O radiografie a pensiilor publice în Europa | Seniorii între cifre și realitate

O radiografie a pensiilor publice în Europa | Seniorii între cifre și realitate

Noua carte „Pensii Publice în Europa – Studiu documentar”, a fost lansată oficial de Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”

de Oana Diaconescu
1 comentarii

Cât valorează o viață de muncă? Cât de sigură este bătrânețea în Europa?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă noua carte „Pensii Publice în Europa – Studiu documentar”, lansată oficial de Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. Este prima cercetare realizată în România care analizează sistemele de pensii publice din toate țările europene, punând sub lupă sustenabilitatea și echitatea acestora.

Studiul, coordonat de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Caraiani, Prof. Univ. Dr. Dragoș Marian Rădulescu și Drd. Alina Fratica-Dragomir, scoate la iveală realități îngrijorătoare: 12,5% dintre europenii între 66 și 75 de ani și 16,6% dintre cei peste 76 de ani trăiesc în sărăcie relativă.

Procentul este mai mare decât media de 11,4% din întreaga populație a statelor OCDE, ceea ce demonstrează că vârstnicii sunt printre cei mai vulnerabili la fluctuațiile economice.

Deși peste jumătate dintre țările OCDE protejează pensiile de inflație prin indexări frecvente, creșterea speranței de viață și îmbătrânirea populației pun presiuni uriașe asupra bugetelor publice. Pentru a face față acestor provocări, multe state europene au implementat măsuri care cresc vârsta de pensionare și încurajează angajarea persoanelor în vârstă, tendință evidentă între 2019 și 2022.

România nu face excepție de la această provocare.

În ianuarie 2025, pensia medie a fost de 2.806 lei, în creștere cu 517 lei față de anul anterior. În București, pensionarii primesc în medie 3.535 lei, dar chiar și aceste sume rămân departe de nivelurile din alte țări europene. Diferențele sunt semnificative, iar adaptarea sistemului de pensii la realitățile economice devine esențială.

„În multe dintre statele UE, pensiile sunt adaptate la realitățile economice și demografice. România a făcut pași importanți în această direcție prin recalcularea pensiilor, dar este nevoie de reforme sustenabile pentru a asigura un trai decent seniorilor”, a declarat Drd. Alina Fratica-Dragomir, coautoarea volumului.

Cartea „Pensii Publice în Europa – Studiu documentar” nu este doar o analiză tehnică a sistemelor de pensii, ci și o invitație la reflecție: cum ne tratăm seniorii și cum ne pregătim propriul viitor?

Pe măsură ce populația îmbătrânește, această carte poate fi un ghid esențial pentru decidenți, economiști și, mai ales, pentru generațiile care vor resimți din plin efectele schimbărilor actuale.

Sursa foto: Facebook/ Universitatea Crestina „DIMITRIE CANTEMIR”

1 comentarii

„Pensiile publice în Europa” | Carte recomandată în emisiunea Income Magazine de la Antena 3 | Stiri din Muntenia 31 martie 2025 - 21:39

[…] FIUL UNOR INDRĂGIȚI PROFESORI DIN MIOVENI ARE NEVOIE DE AUTRUL NOSTRU | „ÎMPREUNĂ… O radiografie a pensiilor publice în Europa | Seniorii între cifre și realitate MUNTENIA SUB LUPĂ | SUNETUL CARE SPUNE O POVESTE Un nou act la conducerea Centrului Județean […]

Raspunde

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie

Stiri din Muntenia
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.