Așa cum am promis în articolul precedent pe care îl puteți citi AICI, continuăm seria de editoriale “Adevărul fără mască!” cu argumentele privind forma prin care politica externă a Rusiei își exercită influența asupra statelor poziționate favorabil în relatie cu interesle sale economice, politice si sociale!
Rusia are cele mai importante resurse energetice si minerale din lume!
Acest lucru comportă o necesitate vitală de piață conturată temeinic și predictibil. Pe langă asta, Rusia este statul care a contribuit decisiv la învingerea Germaniei naziste precum și la terminarea Celui de-al Doilea Război Mondial!
Rusia este primul stat socialist din lume!
Un alt element care ar trebui să ne atragă atenția este că, în ciuda faptului că este țara cu cea mai mare întindere ca suprafață din lume, peste 77% din populația Rusiei se concentrează în partea europeană a acestui stat!
Pentru a putea concentra unitatea statală și a da un sens național, Rusia și-a dezvoltat un discurs anti-imperialist, identitar național și cu origini suveranist-extremiste, exportând conceptul de independență prin identitate națională. Politica naționalist-suveranistă vine în întampinarea capitalismului american, exportator de globalism, mascat în justitiarul internațional, “producătorul de libertate“!
Pentru o deschidere predictibilă către comerțul european și cel din Orientul Apropiat, Rusia are nevoie de gurile Dunării și Marea Neagră.
Pactul rezultat după eliberarea Europei de la sfârșitul Celui de al Doilea Război Mondial a asigurat acest lucru până de curând…
Evoluția Nato, scutul protector al democrației, a amenințat influența politico-economică exercitată de Rusia, lucru ce a născut conflicte de natură să destabilizeze întreaga rațiune economică proiectată și pactată în secolul XX!
Având un motiv logic definim originea naționalismului extremist, a suveranismului agresiv ca fiind rusească prin necesitate.
Așadar, dacă ai politica naționalistă, închisă către uniune, esti singur și ușor de abordat!
Politica externă a Rusiei este de tip “divide et impera”!
În politică și sociologie, dezbină și stăpânește este o combinație de tactici (politice, militare sau economice) de câștigare și menținere a puterii prin divizarea unei populații în entități mai mici care luate separat au putere mai mică decât cel care își impune voința. Este deseori întâlnită ca o strategie în care grupuri de putere mică sunt împiedicate să se unească și să devină mai puternice.
Întrebarea este:
De partea cărei influențe ne vom situa?
Ce putem și dacă putem câstiga ceva din acest conflict?
P.S. În următorul articol vom aborda tema infulenței celor două (SUA și Rusia) asupra României.
Unde este România? Este o șansă unică de oportunitate? Sau avem rol de victime, rol proiectat cu mult înainte ca România să aibă dreptul de a alege?
Va urma…