[vc_row][vc_column][vc_column_text]Duminică 13 noiembrie 2022 a avut loc un eveniment cu mare încărcătură spirituală pentru localnicii din parohia Urluiești din Protoieria Curtea de Argeș, care au sărbătorit și anul acesta Hramul satului la „Lăsata secului”.
Sărbătoarea este inițiată si organizată de părintele Bogdan Lupu și a devenit deja o tradiție locală, iar oamenii participă cu bucurie în fiecare an.
După Sfânta Liturghe , a fost organizat un concurs de bătut Toaca și un Program Artistic, totul cu Binecuvântarea Înaltpreasfintitului Părinte Arhiepiscop Calinic .
Frumusețea concursului a constat în faptul că cei care s-au înscris au avut vârste cuprinse între 7 și 97 de ani.
Conform Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului ,
Toaca nu este o creație pur estetică sau culturală, ci ea este un text liturgic cuprins într-un act liturgic, este o rugăciune, este un mijloc de înălțare a omului la Dumnezeu, este ceea ce marchează trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Cântecul toacei face legătura între pământ și cer, între uman și divin, între ceea ce se cunoaște și ceea ce nu se cunoaște.
Marele premiu a fost oferit celui mai vârstnic concurent, în vârstă de 97 de ani, domnul Radu Nicolae, cântărețul paroiei. Premiul I a fost acordat tânărului Ionuț Lupu, care pe lângă talentul muzical dovedit la țambal, a impresionat și prin modul aparte în care a bătut toaca.
Arpad Topan a obținut premiul al II-lea, premiul al III-lea a fost acordat lui Năstase Ionuț, iar mențiunea a fost înmânată domnului Șerban Vasile. Toți participanții au primit cărți și icoane.
A urmat apoi un program artistic susținut de Ioana State și prietenii dansei, și de frumoasa și talentata poliinstrumentistă Mădălina Lupu, emblema naiului argeșean.
Evenimentul a fost realizat cu ajutorul sătenilor, fără implicări politice. Am încercat să reînviem spiritul tradițional de odinioară, cu mâncare din belșug și hora din mijlocul satului. Cu mult regret anunț că autoritățile locale din comuna Cepari nu sunt iubitori de cultură drept pentru care nu au dorit să participe la frumosul eveniment – a declarat pentru Știri din Muntenia, părintele Bogdan Lupu
Atmosfera a fost întreținută de cunoscutul realizator radio Constantin Pașol și de elevii Școlii Populare de Arte din ansamblul TOPOLOGUL sub indrumarea tinerei profesoare Mădălina Lupu.
A fost o zi in care timpul a trecut mult prea repede iar frumusețea locului a devenit muză pentru viitorii artiști, spre bucuria tuturor participanților.[/vc_column_text][penci_image_gallery images=”8981,8982,8983,8984,8985,8986,8987″ penci_img_size=”full” row_gap=”1″ heading=”Întreaga comunitate locală în zi de sărbătoare” responsive_spacing=”eyJwYXJhbV90eXBlIjoicGVuY2lfcmVzcG9uc2l2ZV9zcGFjaW5nIiwic2hvcnRjb2RlIjoicGVuY2lfaW1hZ2VfZ2FsbGVyeSIsImRhdGEiOnsidGFibGV0Ijp7fSwibW9iaWxlIjp7fX19″][/vc_column][/vc_row]