Acasa cultură CE-ȚI DORESC EU ȚIE, DULCE ROMÂNIE | Prin cultură ne putem autodepăși

CE-ȚI DORESC EU ȚIE, DULCE ROMÂNIE | Prin cultură ne putem autodepăși

de Oana Diaconescu
0 comentarii

În țara în care manelistul Gheboasă este ridicat la rang de rege, demonstrându-ne tuturor că poate face tot ce vrea el cu masele de tineri folosind un simplu video pe Tik Tok, astăzi sărbătorim Ziua Culturii Naționale și 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

 

Denumirea sărbătorii sună pompos și va fi utilizată fără număr (vorba cântăreților de manele) întreaga zi, de toti aceia ce se consideră elevati și vor să arate tuturor cum le mustește cultura în minți. Deja internetul e plin de elogii aduse poetului nepereche și culturii noastre naționale. Mâine vor fi înlocuite cu meme-uri cu pisici, cu citate din Toni Poptamaș, cu selfie-uri cu buze țuguiate și Tik Tok-uri care de care mai bizare. Pentru că ăștia suntem, și asta-i sociatatea noastră, acum!

Dar haideți să fim realiști! Ce reprezintă Mihai Eminescu pentru fiecare dintre noi? Nu vreau să-mi răspundeți mie, ci mi-ar placea să ne gândim  măcar câteva minute și să ne răspunedem toți, doar nouă înșine!

De cât timp nu am mai deschis o carte de poezii scrise de Mihai Eminescu? Eu nu cred că este român absolvent de cel puțin patru clase primare, care atunci când se gândește la poetul nostru național să nu-și reamintească cel puțin un vers scris de el. Un vers, sau un titlu! Însă, Mihai Eminescu înseamnă numai poezie? Conceptul Mihai Eminescu se rezumă doar la Somnoroase Păsărele, pe care și un pitic de grupa mare o știe a recita?

Aici e cheia și la asta mi-ar plăcea să reflectăm cu toții. Mihai Eminescu și-a pus amprenta asupra unor domenii ca literatură, filozofie, jurnalism,  educație, diplomație prin însuși cercul social pe care îl frecventa. Astfel a reușit să devină unul dintre simbolurile determinante ale culturii românești.  Un concept, pe care noi toți ar trebui să îl asimilăm, în esența lui. Să îl privim ca pe un  model și să-l apreciem la justa lui valoare, purtându-l în suflet zi de zi, și nu doar azi, pe wall-ul profilului de Facebook.

În România asta, de acum, există totuși acte de cultură extrem de valoroase. Există oameni de la care putem învăța, și manifestări culturale ce ne pot înfluența starea de a fi. Mai sunt oameni dedicați folclorului și tradițiilor noastre, și care depun eforturi incomensurabile pentru a le perpetua. Pe ei ar trebui să îi urmă(ri)m, si doar pe ei ar trebui să  ni-i alegem ca modele.

Doar prin educație și prin renunțatea la superficialitatea zilnică putem face diferența și filtra noi înșine ce ne reprezintă și ce nu. Educația duce la recunoașterea și aprecierea culturii prin tot ce reprezintă ea, iar cultura generează evoluție și autodepășire. E simplu și la îndemâna tuturor, e nevoie doar să conștientizăm, să vrem și să învățăm să facem singuri diferențe selectând  prin filtrul propriilor noastre minți.

 

Sursa Foto: Radio Renașterea

 

 

 

 

 

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie