A fost odata ca niciodata, ca daca n-ar fi nu s-ar povesti. Si nu s-ar povesti daca nu ar fi iesit putin fum, dintr-un foc care nu ar fi fost facut.
Se spune din batrani ca povestea noastra incepe undeva cu cativa ani inainte de infaptuirea listelor cu candidatii pentru functiile de primari, pentru alegerile locale din 2016. La momentul respectiv, disputele pentru functiile teritoriale de primari erau orchestrate de catre un Baronas, care urma sa devina mare si puternic Baron peste niste ani. Baronul nostru era sfatuit si consultat, la randul lui, de catre o printesa, care si ea urma sa devina mare imparateasa rosie. Atat de mare, incat a ajuns sa propuna si sa voteze legi in toata imparatia rosie, din castelul cel mare si alb, numit Casa Poporului.
In acest timp, reintors de prin Tari Straine unde invatase multe, un baiatas din sat, destul de inalt si cu tinuta de lover boy de provincie, bantuia pe ulitele comunei, visand ca va deveni un lider important al judetului, ca va avea putere multa si influenta nemarginita. Avand viziuni liberale sau crezand ca le are, baiatul s-a inscris si a investit in Partidul Galben. Cum orice investitie trebuie amortizata si cum puterea si influenta se dobandesc doar prin intermediul unor lideri mai mici dar puternici in spatiul lor, baiatul din poveste s-a gandit ca ar fi bine sa coopteze in partid un Targovet de prin partile locului.
Acesta nu avea carte multa, dar dispunea de resurse financiare si ar fi fost extrem de util in realizarea planurilor marete ale micutului politician in devenire. Targovetul avea insa inteligenta emotionala, era calit in afaceri facute prin paduri si vai adanci, unde intalnise oameni de toate felurile si stia sa le vorbeasca pe limba lor. Asa ca se lasa greu de prins in mrejele Baietasului plimbat prin Occident si nu s-a lasat prostit prea usor. Ba chiar, peste niste ani, l-a transformat pe micutul visator in propria sa unealta, manuita cu maiestrie in Consiliul Local, dar asta este alta poveste, din timpurile noastre.
Sa ne reintoarcem la momentul 2016.
Baietasul il dorea cu mare intensitate pe Targovet in fruntea listei de candidati a Partidului Galben. Incepuse sa-i faca propuneri, sa-l motiveze si sa-si exprime din ce in ce mai acerb aceste dorinte, de a reusi impreuna. Dar, ce credeti? Cum socoteala de acasa nu se potriveste niciodata cu a Targovetului, la urechile Baronului si ale Printesei ajunsera zvonuri despre calitatile, mai ales financiare, ale acestuia. Asa ca au decis si ei ca Targovetul ar fi o optiune minunata pentru lista cu candidati ai aristrocratiei rosii ce pusese stapanire pe tot tinutul.
Si aici suspansul povestii: ce va face Targovetul?
Decizia trebuia dusa la bun sfarsit printr-un plan bine pus la punct si o adevarata lupta de lamurire. Si, dragii nostri votanti, Targovetul s-a dat de trei ori peste cap si a intrat in oastea Baronului Rosu. Iar ca transformarea sa fie definitiva, Targovetul a pus doua peceti de cate 20.000 de Euro, atat pe legamantul cu Baronul, cat si pe cel cu Printesa Rosie. Ba mai mult, bonus, a finantat partial si campania electorala a aristrocratiei rosii cu pretentii de partid, in acel an.
Acestea fiind spuse, Baietasul din poveste a cam ramas cu buza umflata, fara finantare si cu visele spulberate. Dar nu s-a dat batut, ca doar o batalie pierduta nu inseamna si un razboi pierdut. A inteles repede ca o alianta cu Targovetul i-ar aduce numai beneficii si… asta a si facut.
Si, uite asa, dragi alegatori – ascultatori, pana in zilele noastre comuna este marcata de aceasta poveste de iubire si tradare ce s-a desfasurat sub ochii nostri, in vremuri nu de mult apuse. Astazi, galbenii se prefac ca opun rezistenta aristrocratilor rosii, iar Targovetul ajuns imparat, prin bunavointa Baronului si a Printesei rosii, nu uita niciodata cine i-a oferit iubire si incredere si nici cine l-a determinat sa-si recunoasca propriile calitati de mare lider.
Care va fi sfarsitul? Vom vedea!
Nota: Ceea ce ati citit mai sus poate fi un basm. Si, ca toate basmele, se bazeaza pe izvoare nescrise si pe povestiri transmise oral de catre batranii intelepti ai comunei, precum Miorita sau povestile cu haiduci.
Nota a notei: In cazul in care izvoarele pe care s-a bazat basmul nostru au fost eronate si intamplarile pot fi dovedite ca neadevarate, asteptam dreptul la replica al personajelor si clarificarea povestii, spre o corecta transmitere orala mai departe generatiilor viitoare de votanti.