Acasa Social VIDEO | PETARDELE – „SPIRITUL SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ”

VIDEO | PETARDELE – „SPIRITUL SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ”

Inconștiență, lipsă de educație sau dorința bolnavă de a atrage atenția printr-o distracție agresivă și complet nejustificată, ce poate dăuna grav sănătății copiilor

de Redactia
1 comentarii

În urmă cu câțiva ani buni, am fost martorul unei istorii care avea să marcheze pe viață, doi oameni. Unul este autorul acestor rânduri, iar celălalt este un copil care pe atunci avea opt ani.

Întâmplarea reală, s-a desfășurat așa:

Era într-un 27 de decembrie.

Ninsese cu o seară înainte și în jur totul era alb. Pe strada mea un grup de copii se hârjoneau prin zăpadă, așa cum fac copiii în vacanțele de iarnă. Se înserase și dinspre grupul de năzdrăvani începuseră să se audă printre chiote și râsete și niște pocnete ca de bici.

 

Mai târziu am aflat că se formaseră două tabere și că, în joacă, copiii aruncau unii în ceilalți cu petarde. S-au auzit, deodată, țipete și pocnetele au încetat. Nu știam ce s-a întâmplat, dar am ieșit în fugă în stradă. Copiii fugeau care încotro risipindu-se. Atunci am observat că unul dintre ei, urlând de durere era la pâmânt cu fața plină de sânge. Instinctiv, am înțeles că ceva nu era bine. Am scos mașina din curte, am urcat copilul și am plecat la spitalul din cartier.

 

De atunci, deși au trecut așa cum spuneam, ani buni, în fiecare 27 de decembrie, îmi aduc aminte că, într-o seară, din joacă, un copil de doar 8 ani și-a pierdut definitiv vederea, din cauza unor petarde.

Inconștienta părinților, lăcomia comercianților și dezinteresul autorităților, pot dăuna grav sănătății copiilor.

Se pare că  pentru unii adulți spiritul săbătorilor de iarnă se confundă și cu amuzamentul trăit atunci când pocnesc aceste petarde. Dar, în inconștiența lor, uită că îi expun pe cei din jur, uneori chiar pe proprii copii,  la pericole grave.

Am primit la redacție filmarea de mai jos. Un grup asistă cum un adult încurajează o fetiță să se joace cu o petardă într-un parc din orașul Mioveni. După ce petarda este aprinsă și aruncată, în timp ce aceasta pocnește, adultul și fetița se alătură grupului și toți se îndepărtează amuzați.

 

Inspectoratul de Poliție Județean Argeș transmite:

Sute de kilograme de articole pirotehnice, indisponibilizate de polițiștii argeșeni

La data de 29 decembrie a.c., în cadrul acțiunii PIROTEHNIC, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și Poliției Orașului Mioveni, cu sprijinul unui specialist pirotehnician din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au acționat, pe raza municipiului Pitești și orașului Mioveni, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor de comercializare a articolelor pirotehnice, (…)

În urma neregulilor constatate, au fost întocmite două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”, (..).

De asemenea, au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 20 000 de lei (..)

Tot la data de 29 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu un specialist criminalist, au efectuat, în municipiul Pitești, o percheziție domiciliară, în baza unui mandat de percheziție, emis de către Judecătoria Piteşti, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice, (…)

În urma activităților, a fost indisponibilizată și ridicată, în vederea continuării cercetărilor, cantitatea totală de 230 kg de articole pirotehnice (..)

 

Polițiștii recomandă:

• Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate și numai din categoriile F1 și P1!
• La achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!
• Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

 

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
• orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
• comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
• comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Știri din Muntenia a tras numeroase semnale de alarmă referitor la acest subiect,  (două dintre articolele scrise de noi pot fi citite AICI  și AICI), însă nici legea care este destul de aspră cu cei ce folosesc inconștient aceste materiale pirotenice, nici autoritățile nu fac față lipsei de educație și inconștienței unora dintre membrii societății românești.

Autori:

Oana Diaconescu

Mircea Dumitru Petre

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

1 comentarii

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie