Acasa Administratie COMUNA STÂLPENI – JUDEȚUL ARGEȘ | PENTRU CĂ ADMINISTRAȚIA LOCALĂ NU ȘTIE, DAR NICI NU VREA, UN MANAGER DE BUNĂ CREDINȚĂ ÎȘI DĂ DEMISIA DUPĂ UN AN DE MUNCĂ ASIDUĂ

COMUNA STÂLPENI – JUDEȚUL ARGEȘ | PENTRU CĂ ADMINISTRAȚIA LOCALĂ NU ȘTIE, DAR NICI NU VREA, UN MANAGER DE BUNĂ CREDINȚĂ ÎȘI DĂ DEMISIA DUPĂ UN AN DE MUNCĂ ASIDUĂ

de Redactia
0 comentarii
De ce pleacă și al treilea manager de la societatea de apă?
Cel mai bun manager de până acum spune:  –NU VREAU SĂ MAI RĂMÂN ÎN MOCIRLA ASTA!
 – STAI LINIȘTIT CĂ SUNT DE-AI NOȘTRI!,  îndemnul  primarului de comună

Gândită rău încă de la început, cu lucrări făcute de-a valma, cu materiale de proastă calitate, cu reparații neprofesioniste și în sincope, condusă de oameni absenți și corupți și ca o încununare a dezastrului, folosită în scop electoral de Administrația Locală, S.C.  Apă Serv Top SRL din comuna Stâlpeni, județul Argeș nu se putea îndrepta decât spre o răsunătoare prăbușire economică.  Astfel că, după mulți ani de funcționare, firma de apă acumulează o datorie de aproximativ 3 miliarde de lei vechi.

Desigur că mare parte a datoriei era preluată de la despărțirea de firma mamă, S.C.  Servicii Utilitare Mihăiești, o struțo -cămilă păguboasă pentru cele două comune argeșene, Mihăiești și Sâlpeni. Subordonată, teroretic, Consiliului Local, societatea de apă este condusă în realitate de primarul comunei, pesedistul Gabi Șerbănoiu și marionetele sale, unii consilieri locali. Aceștia nu fac, practic nimic pentru ca societatea să fie adusă pe linia de plutire.

Din data de 2.12.2021, a fost adus la conducerea societății de apă Adrian Fica, un tânăr economist, licențiat în Administrarea Afacerii, însă la numai un an și o lună, surpriză sau nu, el alege să îsi dea demisia.

Întrebat de către redactorii Șiri din Muntenia ce l-a determinat să ia o decizie atât de radicală, Adrian Fica precizează:

Am adus un aport foarte bun firmei de apă și multe plusuri, dar nu-mi convine să lucrez în anumite condiții și pe un anumit salariu ca să refac pierderile din trecut. Nu vreau să mai muncesc pentru un om care a adus firma la faliment, nu vreau să administrez niște lucrări făcute de mântuială și care necesită doar pierdere de timp în loc să fie făcute bine pentru cetățeni. Nu vreau să fiu comandat de nimeni altcineva în afară de Consiliul Local, deși comandat este foarte mult spus, prefer să fiu tras la raspundere pentru ce nu am facut bine. Nu vreau să dau cu subsemnatul la ANAF pentru datoria existentă dinaintea numirii mele. Vreau ca firma să investescă mult în ceea ce înseamnă dezvoltare și să fie bine pentru cetațeni.
Am vrut și vreau ca firma de apă să fie independentă, nu să pierdem timp prin anumite locuri și atribuții care nu ne revin , dar cei răspunzători stau bine mersi la birou și dirijează.

Nu vreau să mi se impună o anumita grilă de salarizare atât timp cât societatea este pe profit (daca n-ar fi avut datorie la ANAF, dinainte să vin eu la conducerea ei) ținând cont că salariul meu este mai mic decât al oricărui salariat din primărie, poate de domnul de la pază să mă aporpii puțin.
Mi-aș dori să fim ajutati să rezolvăm lucrurile, nu să aud numai “stai linistit ca sunt de ai nostri” dar când e de dat cu subsemnatul, răspund doar eu.
Am acceptat multe lucruri și nu m-a interesat o clipă salariul, am venit să le arăt ca poți face ceva dacă vrei și îți dai silința, dar la noi în comună ne cam dăm silința degeaba, iar pentru mine lucrurile astea nu sunt de trecut cu vederea! Eu știu ce pot și nu am fost angajat doar ca să iau un salariu, am fost angajat să le arăt ce poate face un om cu experiență zero în utilități publice, dar am încercat și continui să învăț multe lucruri.
Mă neumultumește cam tot, iar fără un minim de 200000 lei majorare capital social pentru a scădea din datorie și a eșalona restul rămas, cu siguranță nu o să rămân la firma de apă.

Cand am început activitatea firma avea o datorie de 283000 lei. Anul acesta, pe lângă contribuțiile lunare, s-a achitat din datorie  un total de 10000 de lei, însă datoria actuală este de 307000 lei din cauza  penalizarilor. Ideea este alta, eu nu o să platesc niciodată acea datorie pentru ca 10000 de lei au insemnat o picăură într-un ocean. Aș fi putut plăti mai mult dacă stăteam fără nicio ustensilă sau echipament, dar eu nu vreau asta. Nu am facut eu datoria și nici nu o s-o platesc. Eu când am venit în firma asta plimbau o pereche de cizme la trei persoane. Acum daca vad ca au nevoie de o pereche de manusi mă duc si le iau trei.

Având un stil de management pragmatic, învățat în sistemul privat unde a activat anterior, Adrian Fica a realizat multe obective, ce păreau imposibile: contorizare și încasare în satul Ogrezea, (unde însuși primarul comunei locuiește,  și unde existau pierderi foarte mari – n.r.), achiziționarea de echipamente complete pentru angajati, unelte necesare pentru orice intervenție, camere de luat vederi amplasate la bazinele de apă, și a unei mașini, necesară angajaților la internevții.
A spalat bazinele de apă, ( nu doar in acte, după cum ne mărturisește), le-a reparat și a reconstruit părțile deteriorate, a înlocuit pompele defecte și a implementat un sistem care permite facturarea dar și încasarea direct la poartăa clientului  („înainte se citeau indexurile și un om statea să facă facturi de dimineata pana seara aproape o lună” – conform Adrian Fica )

Întrebat dacă a gasit sprijin și colaborare din partea primarului comunei,  Gabi Șerbanoiu, tânărul director a răspuns:

Sprijin e mult spus dar nu am de ce să denigrez anumite aspecte. Ne-a ajutat și domnul primar cu buldo-escavatorul când s-a putut, să zic maxim de 6-7 ori anul trecut, deși buldo acela este achizitionat și pentru avarii la rețeaua de apă, nu să rectifice lucrări neconforme și nefinalizate.
Eu totuși cred că sunt într-o altă eră aici.
Ce mi se pare mie normal și corect, în concepția multora este greșit, doar că eu nu pot lucra în minciuni și lucruri de mântuială. Ori fac ceva bun, ori găsesc altceva.
Nu o să las impresia nimănui ca m-am angajat la apă doar ca să iau un salariu, pot să fac ce mă duce capul ca să -mi câștig banii, niciodată nu o să accept lucruri de mântuială și pierdere de timp. Preconcepția e așa: În loc să facem un lucru bun, facem 7, dar proaste. Le-am zis de la bun început că nu stau aici ca să iau bani degeaba. Nu numai eu, și anumiți consilieri locali au spus, dar mențiunile noastre nu sunt luate în considerare. Doar primarul dictează, dar câteodată nu o face cum trebuie. Nu-i dau eu lecții, dar comuna asta e de râsul curcilor. Alții fac panouri fotovolatice pentru iluminat public și apă-canal, iar noi nu avem nici asfalt pe drum, iar jumătate din canalizare este nefunctională.

Pe surse am aflat, însă că administrația UAT  – ului Stâlpeni nu are nicio intenție să sprijine buna funcționare a firmei de apă, pentru că obiectivul ar fi acela de a externaliza acest serviciu, urmând ca cei care îl vor presta să fie SC Edilitare Mioveni. Nu avem însă această certitudine, pentru că nu am reușit să discutăm cu primarul comunei Stâlpeni  și nu i-am putut cere un punct de vedere. Vom reveni, dacă acesta va dori un drept la replică.

 

Autori: Oana Diaconescu / Mircea Dumitru Petre

 

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie