Pentru multi romani noaptea dintre ani nu reprezinta numai un prilej de petrecere alaturi de cei dragi, ci are si o semnificatie aparte. Este considerata un moment de trecere catre noi inceputuri, delimitand trecutul de viitor. De aceea, in timp, au aparut diverse obiceiuri si superstitii, care nu au nicio legatura cu religia, dar care sunt respectate cu sfintenie.
Stim cu totii, ca este obligatoriu sa purtam ceva rosu si ca primul om care ne intra in casa trebuie sa fie barbat, ca exact la ora zero e bine sa mancam putin peste si douasprezece boabe de strugure, sa ne punem o dorinta, sa ne sarutam iubitul sau iubita sub un buchet de vasc, si neaparat sa avem o suma de bani asupra noastra.
Culoarea rosu este simbolul iubirii, barbatul care paseste in casa este asociat echilibrului si stabilitatii din casa respectiva, iar sarutatul sub vasc se practica atat in ziua de Craciun , cat si in noaptea Anului Nou. Se spune ca primul aliment mancat in noul an trebuie sa fie peste pentru a aduce oamenilor abilitatea de a inota si aluneca printre problemele din noul an, iar boabele de strugure si suma de bani sunt asociate cu ideea prosperiatii financiare.
Nu doar romanii au propriile superstitii si obieiuri legate de acest moment. Asiaticii mananca tăieței, ca simbol al longevitatii, popoarele nordice consuma carne de gasca spre a fi feriti de necazuri si a pluti deasupra lor. Turcii mananca rodie pentru a avea parte de abundenta si noroc, in timp ce oamenii din America Latina considera culoarea verde ca aducatoare de sanatate si prosperitate.
De unde provine necesitatea de a ne pune dorinte sau de a ne trasa noi obiective? Psihologii ar spune ca din nevoia umana de a incheia o etapa si de a atribui noi asteptari necunoscutului etapei viitoare.
Redactia Stiri din Muntenia va ureaza un An Nou cu bucurii, cu dorinte indeplinite, cu sanatate si realizari profesionale, alaturi de cei dragi!