Acasa Educatie CULTURĂ | Oamenii pasionați, buna credință și ascensiunea unui nume

CULTURĂ | Oamenii pasionați, buna credință și ascensiunea unui nume

de Oana Diaconescu
0 comentarii

O să citiți o poveste. O poveste frumoasă, începută acum jumatate de secol, într-o comună de la poalele munților.

În Argeș, în comuna Corbi, în anii ’70 se înființa Ansamblul Ciobănașul: un grup de oameni inimoși, adevărați iubitori ai folclorului ciobănesc. Ei au cules  vechile cântece și jocuri populare de pe cărări de munte,  și le-au prezentat în multe săli de spectacole. S-au păstrat numeroase amintiri, iar oamenii vechi ai ansamblului le povestesc și astăzi, cu mândrie, celor mai tineri. Și cu nostalgie!

Nu era despre politică,  funcții de conducere obținute pe la diversele cămine culturale, și nici acum nu este, v-o spun cu certitudine! Era despre dragostea față de cântece, jocuri, costume și tradiții populare. Așa a rămas și acum!
Anul acesta i-am cunoscut pe corbenii care au adus povestea până în zilele noastre: dna prof. Simona Anghel și membrii ansamblului Ciobanasul, de acum. Și de atunci, pentru că unii dintre ei, în vârstă de peste 70 de ani, cunosc bine perioada începuturilor.

 Doamna Simona, cum o strigă toți, deși o privesc ca pe o mamă, cu o determinare rar întâlnită a reunit oamenii din ansamblu, și i-a adus, din nou în sala de repetiții. Acolo unde lor le place mult și se simt ca într-o familie. O familie extinsă, veselă, muncitoare, în care oamenii se iubesc si se respectă, cum au fost învățați din străbuni.
Acesta este Ciobănașul, de la Corbii de Piatră, de la Argeș, din munți.

 

Așa i-am cunoscut și eu astă vară, când au cucerit trofeul Balcanilor, aducându-l din Muntenegru, la noi, în Carpați. Așa i-a cunoscut o țară întreagă, în urma aparițiilor la televiziunile naționale de profil, Etno Tv și Favorit. La fel îi percepe publicul iubitor de folclor, la fiecare spectacol unde participă!

Cea mai recenta aparitie a fost la Bascov, la un spectacol organizat de Casa de Cultura “ Adriana Trandafir”. (video)
Și acum, ca mereu, au transmis aceeași emoție, arâtând tuturor ce standard înalt au atins, cât de mult au evoluat, ce înseamnă pasiunea, buna credință și mândria de a purta, cu toții, un singur nume de familie: Ciobănasul!

 

Foto credit: Ionela Ciobanu Filip

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie