Acasa Politica EXTERN | Mâna lungă a lui Putin lovește în Europa

EXTERN | Mâna lungă a lui Putin lovește în Europa

Guvernul spaniol cere explicații

de Mircea Dumitru Petre
0 comentarii
Maxim Kuzminov

Contextul: 

În ziua de 13 februarie, Guardia Civil din localitatea Vilajollosa, provincia Alicante, Comunitatea Valenciană, a fost anunțată că în garajul unui bloc a fost găsit trupul fără viață al unui bărbat.

Sosind la fața locului, autoritățile au realizat că bărbatul murise împușcat, probabil când intrase în garaj  și voia să urce în mașină. Deoarece din documentele găsite asupra cadavrului reieșea că bărbatul era de origine ucraineană, s-a crezut, în primul moment, că ar putea fi vorba despre o reglare de conturi.

S-a dovedit mai târziu că era vorba despre Maxim Kuzminov (foto), un pilot rus care dezertase în august 2023 din armata lui Putin, folosind elicopterul pe care îl pilota. Maxim Kuzminov fusese contactat de GUR, Serviciul de Informații Militare ucrainean, care îl convisese să dezerteze în schimbul protecției și a sumei de 500.000 de euro.

Cine este Maxim Kuzminov?

Conform informațiilor furnizate de GUR, Kuzminov, în vârstă de 28 de ani, care nu era de acord cu invazia Ucrainei, decolase pe 9 august cu un elicopter de luptă Mi-8 dintr-o bază militară rusă și trecuse frontiera, zburând sub raza de detectare a radarului. Într-un video prezentat de Serviciul de Informații ucrainean, se vede cum elicopterul aterizează într-o bază militară din regiunea Jarkov, în vestul Ucrainei.

Elicopterul militar rus Mi8

Elicopterul militar rus Mi8

Kuzminov s-a predat soldaților ucrainieni, în timp ce doi dintre membri echipajului elicopterului, care nu știau de planul pilotului, au fost împușcați după ce au încercat să fugă.

În timp ce serviciile de securitate ucrainiene reușiseră să-i scoată din Rusia întreaga familie,  Comitetul de Instrucție Militar rus l-a declarat pe pilot trădător.

Maxim Kuzminov alege Spania

Kuzminov a ales să nu rămână în Ucraina, sub protecția armatei și a serviciilor de informații ucrainiene, ci să se mute în Spania, țară în care a intrat în septembrie 2023, cu un pașaport emis de autoritățile țării unde se predase. Începând cu acea zi, s-au pierdut urmele tânărului pilot, reapărând din nou în 13 februarie împușcat cu 6 gloanțe în garajul din Alicante.

Guvernul spaniol nu fusese informat și nu a știut că Kuzminov trăia în Spania, a declarat, joia trecută, ministra Apărării, Margarita Robles: „A venit liber și Guvernul nu a avut cunoștință că această persoană stătea aici, în Spania.”

Serghei Narishkin, șeful Serviciului de Spionaj Extern al Rusiei, îl calificase drept „trădător și cadavru moral, din momentul în care și-a planificat crima murdară și teribilă,” astfel că mediile de informații internaționale au speculat că Moscova nu ar fi străină de execuție.

Concluzia

Presa iberică, citând surse din interiorul Serviciului de Informații din peninsulă, asigură că guvernul rus a angajat asasini care l-au împușcat pe Maxim Kuzminov pe teritoriul spaniol, ceea ce este, din punctul de vedere al autorităților spaniole, extrem de grav.

Așa cum era de așteptat, Ambasada Rusiei nu a dorit să se pronunțe în acest caz, ceea ce a accentuat suspiciunile că moartea pilotului rus este opera Kremlinului.

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie