Acasa Social Lupii din Carpați – animale atent monitorizate de specialiștii in domeniu

Lupii din Carpați – animale atent monitorizate de specialiștii in domeniu

de Oana Diaconescu
0 comentarii

Lupul, animal prezent în legende străvechi din folclorul românesc,  sau  ca element central pe stindardul de luptă al dacilor, si-a păstrat dintotdeauna un loc important în lanțul trofic al pădurii .

Acolo unde lupii au fost exterminați, ecosistemele s-au schimbat radical și s-a creat un dezechilibru prin suprapășunatul vegetației forestiere, din cauza cerbilor și căprioarelor care s-au înmulțit masiv.  In prezent, numeroase  țări încearcă să readucă lupul  în ecosistem.

Declinul speciilor de animale reprezintă o problemă care se agravează, mediul înconjurător fiind sub presiunea din ce în ce mai crescută a omului. În ultimii 40 de ani este înregistrat un declin de 60% la populațiile multor specii, mai ales la lupi, iar consecințele pentru planetă sunt mari. Fragmentarea și pierderea habitatelor, schimbările în modul de utilizare a terenurilor, expansiunea omului în natură, toate au un impact asupra faunei.

Am putea spune ca România este un caz fericit, deoarece această specie nu a dispărut din pădurile noastre. Aici,  evoluția animalelor carnivore  este monitorizată atent.

Fundația Conservation Carpathia a demarat un program de studiu al lupilor din Munții Făgăraș cu ajutorul geneticii.

Biologii  Fundației Conservation Carpathia au început activitatea în iarna 2017 – 2018 și au completat cu date în fiecare iarnă, până în prezent. Studiul demonstrează că un program de monitorizare pe termen lung poate fi dezvoltat în Carpații românești și că poate schimba managementul faunei sălbatice, astfel încât luarea deciziilor să fie făcută pe date științifice.

„Din numărul total de probe analizate până în prezent, adică 505, 53% au confirmat amprenta genetică a speciei lup, 34% au fost probe cu ADN insuficient, restul fiind probe mixte cu alte specii. Acest lucru arată că lupul nu este o specie ușor de studiat. Prin comparație, avem un succes mai mare la urs (65%) si la cerb (75%). Este greu de studiat mai ales dacă zăpada lipsește, fiindcă nu putem găsi probe proaspete care au încă ADN. Analizând relațiile parentale genetice dintre lupii din zona de proiect, i-am grupat în șase haite cu o mărime variind între 3 și 7 lupi per haită, dar cu o dinamică destul de mare în interiorul familiilor de la o iarnă la cealaltă. Densitatea estimată de noi este undeva la 2.35 lupi/ 10.000 de hectare, semnificativ mai mare decât în țările din Europa de Nord, dar de două ori mai mică decât densitatea din Parcul Yellowstone din SUA.”, declară Ruben Iosif, biolog coordonator echipă monitorizare faună Conservation Carpathia.

Lipsa zăpezii din ultimii ani, a reprezentat o adevărată provocare pentru specialiștii care efectuează studiul. Din acest motiv, urmele lupilor au fost mult mai dificil de găsit, iar șansele să fie găsite excremente, urină și păr pentru analiza ADN, au fost reduse.

Cu finanțare din fonduri publice și private echipa noastră lucrează din 2017 în estul Munților Făgăraș la un program de monitorizare a speciei lup, cu scopul de a estima mărimea și densitatea populației, de a urmări dinamica în timp a haitelor și de a evalua tendințele populației, în contextul schimbărilor ce au loc, mai ales cu habitatul speciei. Nu dorim să capturăm lupii pentru a-i studia cu colare, de exemplu. De aceea lucrăm non-invaziv, prelevând probe ADN din excremente de lup, urină pe zăpadă și fire de păr pe care le analizăm în Slovenia la unul dintre cele mai bune laboratoare de profil din Europa.”, declară Barbara Promberger, biolog, director executiv Fundația Conservation Carpathia.

Și în sezonul decembrie 2021 – mai 2022 biologii  continuă  strângerea de probe, iar rezultatele finale ale studiului vor fi publicate în primul trimestru al anului 2023.

Sursa foto:

https://www.acdb.ro/specii-cheie/lupul-canis-lupus

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie