Autoritățile au fost alertate ieri, în județul Argeș, în urma unui apel care solicita ajutor pentru un bărbat atacat de un urs, la Nucșoara, în județul Argeș. A fost transmis și mesaj Ro-Alert pentru luarea măsurilor de protecție a cetățenilor din zona respectivă.
Conform sătenilor din localitate, bărbatul aflat împreună cu un grup de colegi la plantat de copaci, pe un munte de pe raza UAT Nucșoara, a fost atacat de o ursoaică ce avea bârlogul în apropiere. Oamenii povestesc:
Au fost momente de panică. Ursoaica, pentru că ursoaică a fost, nu a scos niciun zgomot, dar pur și simplu a sărit pe el. Dintr-o dată, s-a trezit cu ea peste el. Nevasta omului a incercat să-l apere, dădea cu un băț cât putea de tare în animal, și degeaba. Norocul a fost că fiind mulți oameni la plantat de puieți, au reușit să- l scape. A fost mușcat rău la o mână.
Dacă în cazul de ieri omul a devenit victima ursului pentru că s-a apropiat prea mult de habitatul acestuia, nu este exclus ca, în viitorul apropiat oamenii să fie atacați chiar și în sate.
Deja, în localitățile de la munte, ușii coboară aproape în fiecare noapte pe ulițe, omorând animale pentru a-și procura hrana. Așa cum reiese și din video de mai jos, în comuna Corbii de Piatră, un urs se plimbă nestingherit prin fața unei case.
Pe ulițele satului aproape că se plimbă urșii, nu oamenii. Realitatea asta este! Noi creștem animale, investim în ele, și când să avem un beneficiu de pe urma lor, vine ursul și ni le mănâncă. Oamenii mai glumesc prin sat, spun că mai au să aștepte urșii cu cafea și desert, că felul principal la masă li-l asigură de mult, cam din 2017 așa. Capre, găini, porci, viței…Acum s-a întâmplat să-l atace pe omul ăla în munte, dar cât de curând vor ataca oamenii și în sat. Asta-i ursul! N-avem ce să facem, de când s-a interzis vânătoarea s-au înmulțit și se vor mai înmulți exagerat de mult! Nu relocarea este o soluție, și nu-i adevărat nici că le-am distrus noi, oamenii, habitatul și ecosistemul! În habitatul de la munte stă animalul dominant, iar cele care coboară în zonele limitrofe habitatului sunt exemplarele mai slabe, împinse către exterior de cele dominate. Dacă o ursoaică fată trei pui pe an, imposibil ca unul să nu fie femelă, care și ea va făta la râdnul ei, anul următor. Așa că suprapopularea este inevitabilă. Singura soluție este vânătoarea, orice ar zice, oricine! – DANIEL CUJBĂ – SVSU NUCȘOARA
Nu doar satele de munte sunt locurile unde urșii își fac apariția. Este deja binecunoscut traseul turistic din zona Lacului Vidraru – Transfăgărășan, unde animalele, aproape semidomesticite ies la șosea, și sunt hrănite sau fotografiate de turiști. Urșii sunt animale imprevizibile, cu o viteză de reacție mare, și reprezintă un real pericol pentru oameni. Nu uitați că hrănirea animalelor sălbtice de către persoanele fizice reprezintă o contravenție ce poate atrage după sine amendarea corespunzătoare.
Foto ilustrativ – Sursa foto: Freepik.com
1 comentarii
Felicitari autoritatilor pentru acolo unde au reactionat prompt si raportat incidentul imediat, si tinand cont de faptul ca aceasta animala se afla in deplasare in aceste zone. Este foarte important sa stim cum sa ne comportam atunci cand intram intr-o zona unde exista animale salbatice, precum ursii. De asemenea, autoritatile si specialistii din domeniu au responsabilitatea de a asigura securitatea cetatenilor si de a garanta respectarea normelor de comportament public.