Duduie presa românească despre diferența mare de preț, din ultimul timp, între costul de vânzare a kilowatului în țara noastră, comparativ cu prețul acestuia în Spania sau Portugalia.
Românii citesc cu uimire dar și cu oarece neîncredere, cum că, prețul unui KW, a ajuns în Spania să coste doar un euro. Realitatea este că zilele acestea, prețul, punctual, la anumite ore și în anumite zile, a scăzut chiar sub acest prag. Dacă ar fi să ne întoarcem cu câteva zile în urmă, pe 5 aprilie, prețul mediu pe piață a coborât cu 89%, situându-se la doar 0,44 euro, megawat/h.
Conform presei de specialitate, este al cincilea cel mai scăzut preț din istorie, nivelul cel mai de jos înregistrându-se în 2013, când a costat 0,13 euro. Spuneam că prăbușirea prețului curentului electric este, însă, punctuală, astfel că vineri, prețul negativ s-a înregistrat doar între orele 15.00 și 16.00. Cu o zi înainte, pe 4 aprilie, s-au înregistrat 8 ore de preț negativ, ceea ce a dus la o bună economie în totalul facturilor electrice. Și în zilele următoare, sâmbătă și duminică, prețul a rămas în zona de sub un euro.
Cum s-a ajuns aici?
Spania a investit și investește mult în ceea ce numim, energia verde. Dacă în anul 2018, energia provenită din sectorul regenerabil, era undeva la peste 38%, în 2020, 43%, pentru ca în 2023, producția de energie verde să depășească 50%, situând Peninsula pe locul al patrulea în Europa, în producția de energie curată.
În anul 2009, energia electrică provenită de la instalațiile eoliene, a depășit pentru prima dată producția de curent electric de la hidrocentrale, ajungând ca în 2023, mai mult de 47% din energia verde să fie produsă în acest fel.
Curentul electric produs de panourile fotovoltaice, contribuie de asemenea, la creșterea eficienței sistemului energetic național.
În anul 2008, datorită unor legislații favorabile, Spania era una dintre țările cu o potență fotovoltaică considerabilă, ajungând ca în 2013, energia solară să depășească energia electrică produsă cu gaz.
Din analizele făcute de entitatea care gestionează sistemul energetic spaniol, în anul 2023, instalațiile fotovoltaice au participat cu 27 968 GW/h, ceea ce înseamnă un aport de 13% la sistemul național de electricitate, cu 29,4% mai mult ca în 2022.
Așadar, într-o analiză simplistă și fără a avea pretenția de epuizare totală și profundă a subiectului, aflăm că guvernul spaniol și societățile care produc și livrează energie verde, au adoptat în mod fericit strategii de creștere și eficientizare a sistemului, strategii care s-au reflectat în producția de curent electric ieftin.
Așa s-a ajuns ca prețul curentului electric din facturile către consumatorii din Spania, să fie cu mult mai mic decât cel pe care îl plătim noi în România.