Acasa Psihologie EXTERN. (VIDEO!) | KARATEKA DIN SCAUNUL CU ROTILE

EXTERN. (VIDEO!) | KARATEKA DIN SCAUNUL CU ROTILE

Fost toreador, împuns de taur, câștigă medalia de bronz pentru Spania la un concurs internațional de karate

de Mircea Dumitru Petre
0 comentarii

În perioada 24-29 octombrie, s-a desfășurat la Budapesta, în Ungaria, cel de al 26-lea Campionat Internațional de Karate, la care au participat cei mai titrați karatka din lume.

Organizat sub patronajul Federației Mondiale de Karate și a Federației Ungare de Karate, în Arena Sportivă Laszlo Papp din Budapesta, campionatul de karate ediția 2023, a invitat pe tatami și 21 de sportivi cu dizabilități, cei mai mulți în scaun cu rotile.

Din partea regatului spaniol, la categoria sportivilor cu deficiență fizică, a participat campionul european Vicente Yanquez Santalla  deținător centură neagră cu doi dani.  (foto)

Vicente Yanquez  Santalla are o istorie sportivă destul de interesantă, care se întinde pe parcursul a mai mult de treizeci de ani.

La 17 ani a intrat în lumea “tauromaquia“ sau coridele cu tauri. A excelat în această artă, luptând în arenă și câștigând aplauzele publicului în Spania, Mexic, Argentina și Franța.

Steaua lui în ascensiune avea să pălească, însă, în iulie 2012 când, în timpul unei coride a fost împuns de un taur în coloana vertebrală, rămânând paraplegic.

Departe de a se prăbuși psihic și fizic, Vicente Yanquez, în scaun cu rotile de acum, și-a cumpărat o handbike, o bicicletă pentru persoanele care nu-și pot folosi picioarele și a început să se antreneze.

Seriozitatea, consecvența și spiritul de competiție l-au determinat pe fostul toreador să participe și să câștige cupa Spaniei la handbike în anul 2015 și maratonul din New York în 2018, devenind campion necontestat la acest sport în peninsulă.

Vicente își dorea însă competiții cu mai multă adrenalină așa că în anul 2018 a început să practice karate pentru persoane cu dizabilități fizice. S-a remarcat încă de la început, câștigând întreceri locale și apoi zonale, astfel că doi ani consecutivi, în 2020 și 2021 devine vicecampion național, pentru ca în anul 2022, să cucerească titlul de campion absolut și să fie înclus în selecționata spaniolă de karate.

 

Anul acesta, la Budapesta, sportivul spaniol a intrat pe tatami în ziua a doua a concursului cu un kata (program de mișcări specifice artelor marțiale) ales de el însuși. A concurat de două ori pentru calificări și încă o dată, în finală, pentru calificarea pe podium.

În urma concursului, cei șapte arbitri au întocmit clasamentul care l-a situat pe Vicente pe locul 3, cucerind medalia de bronz.

Într-un scurt interviu pentru Știri din Muntenia, Vicente Yanquez Santalla a declarat:

Vă pot asigura că nivelul acestui campionat, ca de altfel toate întrecerile de acest nivel, a fost unul foarte ridicat.

Nu uitați că aici vin cei mai buni (karateka  – n.r.) din lume, e multă tensiune, fiecare rundă e eliminatorie și orice greșeală te poate scoate din concurs. E multă muncă.

Campionul Vicente Yanquez Santalla alături de redactrul Știri din Muntenia, Mircea Dumitru Petre

Reporter: Ce a reprezentat secvența Budapesta, pentru karateka Vicente Yanquez?

Vicente Yanquez Santalla:  Acest campionat a fost pentru mine un pas către următoarele competiții. Visul meu, și voi face tot posibilul pentru asta, e să ajung campion mondial.

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie