Acasa Educatie Inteligența Artificială | De la Vis la Realitate: Istoria Inteligenței Artificiale și Contribuțiile Cheie în evoluția sa

Inteligența Artificială | De la Vis la Realitate: Istoria Inteligenței Artificiale și Contribuțiile Cheie în evoluția sa

de Fulgeanu Lavinia
0 comentarii
Laboratorul Inteligenței Artificiale

Într-un trecut nu atât de îndepărtat, inteligența artificială părea a fi doar un vis al oamenilor de știință și al scriitorilor de science-fiction. Totuși, privind retrospectiv, putem observa că rădăcinile acestui domeniu fascinant se întind mult mai departe în timp decât am putea crede la prima vedere. De la primele concepte rudimentare până la sistemele avansate pe care le cunoaștem astăzi, evoluția inteligenței artificiale a fost una plină de inovație și provocare.

Conceptele și Dezvoltările Inițiale în IA

După cum am menționat in articolul precendent, Ascensiunea Inteligenței Artificiale și Importanța Înțelegerii Evoluției Sale în Lumea Modernă, cercetătorii precum Alan Turing și John von Neumann au pus bazele unor idei revoluționare. Turing, faimosul matematician britanic, a propus conceptul de „mașină universală”, care a constituit un pas esențial în direcția calculatoarelor programabile. Tot în această perioadă, von Neumann a contribuit la dezvoltarea arhitecturii von Neumann, fundamentul pentru designul calculatoarelor moderne.

Milestone-uri în Istoria IA

Una dintre primele realizări semnificative în domeniul IA a fost crearea primului program de învățare automată, numit „Logic Theorist”, de către Herbert Simon și Allen Newell în 1956. Acest eveniment a marcat începutul unei noi ere în cercetarea IA. În 1959, Arthur Samuel a dezvoltat un program numit „Checkers„, care a învățat să joace jocul de dame prin intermediul experienței, deschizând calea pentru ceea ce astăzi numim învățare automată.

Figuri Cheie și Contribuțiile Lor

John McCarthy, unul dintre pionierii IA, este cunoscut pentru introducerea termenului „inteligență artificială” și pentru dezvoltarea limbajului de programare LISP, folosit încă în prezent în cercetarea în IA. Marvin Minsky, un alt gigant al domeniului, a fost cofondatorul Laboratorului de Informatică Artificială de la MIT și a contribuit la dezvoltarea rețelelor neurale, deschizând noi direcții de cercetare în domeniu.

În concluzie, istoria inteligenței artificiale este o poveste fascinantă a curajului, inovației și viziunii. De la concepte simple până la sisteme complexe, evoluția acestei discipline a fost alimentată de pasiunea și geniul unor oameni remarcabili, deschizându-ne noi orizonturi și transformând fundamental modul în care interacționăm cu tehnologia și lumea din jurul nostru.

**Surse:**

  • „Artificial Intelligence: A Modern Approach” – Stuart Russell, Peter Norvig
  • „Deep Learning” – Ian Goodfellow, Yoshua Bengio, Aaron Courville
  • „The Master Algorithm” – Pedro Domingos
  • „The History of Artificial Intelligence” – B. McCorduck
  • „A Brief History of Artificial Intelligence” – A. Crevier
stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie