Acasa Educatie Invatamantul local sub asaltul favoritismului transpartinic

Invatamantul local sub asaltul favoritismului transpartinic

de Oana Diaconescu
0 comentarii

Numita de cateva zile la conducerea liceului I C Petrescu din Stalpeni, doamna  prof. Elena Postelnicu si-a inceput abrupt mandatul de director.  Ieri a avut loc prima sedinta a Consiliului Profesoral sub conducerea domniei sale, ocazie cu care doamna Postelnicu a facut cateva schimbari la nivel de unitate. Dupa parerea unor cadre didacice  respectivele schimbari sunt partinitoare, puse sub semnul intrebarii si, deci, contestate.

Una dintre propuneri a fost ca doamna bibliotecar Mesteacan Maria sa fie desemnata secretar al Consiliului Profesoral. Propunerea a fost insa contestata de cadrele didactice, pe motiv de deontologie profesionala, doamna bibliotecara fiind personal didactic auxiliar, in timp ce atributia de secretar al CP ar trebui ocupata de catre un cadru didactic, cu studii pedagogice.

In plus, se pare ca doamna Mesteacan reprezinta ochii si urechile primarului Gabi Serbanoiu in liceul din Stalpeni. Sunt  cunoscute divergentele majore intre liceu si primarie, la nivel de conduceri institutionale, cadrele didactice acuzand neimplicarea primarului in sustinerea dotarii materiale a scolilor din comuna si a bunei desfasurari a procesului educational. Cum majoritatea din CP nu a fost de acord cu desemnarea bibliotecarei Mesteacan in functia propusa, secretar a fost numit, asa cum era firesc, un cadru didactic.

O alta propunere venita din partea doamnei director Postelnicu a fost numirea doamnei profesor Tudosescu Cristina pe functia de Resonsabil cu Achizitiile Publice pentru scoala si pentru Proiectul European ROSE. ROSE (abreviere de la Romanian Secondary Education Project), este un proiect privind invatamantul secundar din tara noastra, implementat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii si finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu scopul reducerii abandonului in invatamntul secundar si tertiar si cresterii ratei de promovare a examenului de bacalaureat.

Desi au fost contestatii si impotriva desemnarii doamnei Tudosescu, directoarea Postelnicu a sustinut ferm ca nominalizarea ramane, pentru ca doamna sus mentionata a depus cererea pentru aceasta nominalizare si ca o si valideaza in Consiliul de Administratie al Liceului I C Petrescu. Asa cum doamna Postelnicu a afirmat in sedinta, doamna profesor Tudosescu este „o buna colega, o persoana transparenta si corecta”, calitati ce o recomanda pentru respectiva functie.

Dupa parerea noastra numirea doamnei Tudosescu este cel putin neinspirata pentru ca nu pui un om sa gestioneze achizitii pe proiecte cu fonduri europene, cand se stie ca doamna profesor a fost in trecut foarte vocala in ceea ce priveste implementarea proiectelor europene, contribuind chiar la stoparea unui asemenea proiect. Mai mult decat atat, intre anii 2016-2020 aceasta a fost reprezentant al Primarului in Consiliul de Administratie al liceului, acuzata fiind de unele cadre didactice ca a fost omul cheie folosit de primarul Serbanoiu in destabilizarea activitatii in scoala.

Pentru toate aceste responsabilitati, dna Tudosescu Cristina va primi, pe langa salariul de profesor, o bonificatie de 2000 de  Euro, pe parcursul a doi ani, reprezentand un anumit procent din grantul Proiectului ROSE si inca 350 lei/luna pentru faptul ca preda in cadrul aceluiasi proiect, la clasele de liceu.

Desi nu are o mare relevanta, dar ridica multe semne de intrebare, trebuie amintit ca doamna director Postelnicu, membra PNL, a numit in aceasta functie o pesedista convinsa, greu de inteles avand in vedere presupusele rivalitati politice in institutiile publice din Romania.

Etica profesionala ne obliga sa asiguram dreptul la replica oricarei persoane implicate in evenimentele relatate mai sus.

Autori,

Oana Diaconescu
Mircea Dumitru Petre

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie