Acasa Administratie INTERVIU: Ciprian Țurlea, viceprimarul orașului Mioveni – Bilanțul primului an de mandat

INTERVIU: Ciprian Țurlea, viceprimarul orașului Mioveni – Bilanțul primului an de mandat

de Oana Diaconescu
0 comentarii

Pe tânarul viceprimar al Mioveniului îl cunoaște toată lumea din oraș. Pentru că este prezent, tot timpul, pe stradă, între oameni, sau oriunde este nevoie să intervină. Pentru că niciodată nu refuză ideea găsirii unei soluții, și nici nu amână pe mâine ce se poate face azi.

Recent, s-a încheiat primul an de când Ciprian Țurlea ocupă fotoliul de viceprimar. A ales să tragă concluziile acestui prim an al mandatului său alături de cititorii  publicației Stiri din Muntenia.

 

Reporter: Domnule Ciprian Țurlea, sunteți viceprimarul orasului Mioveni, o figură extrem de cunoscută în viața publică locală. Dincolo de această viață publică si de aparențele impuse de ea, cine este omul Ciprian Țurlea?

Ciprian Țurlea.: Sunt căsătorit, am aproape 33 de ani și am o fetiță de patru ani si jumătate. De profesie sunt inginer, am terminat  Universitatea din Pitești , Facultatea de Electonică, Telecomunicații si Calculatoare, specializarea Electronică Aplicată. Am terminat si Masterul pe „Sisteme inteligente pentru conducerea proceselor industriale”,  am activat 7 ani ca inginer automatist la fabrica  ,,Delta Invest”, unde m-am format atât ca om cât si ca profesionist. Sunt un om modest, și imi place să fiu așa, nu mă consider cu nimic diferit de orice alt cetățean al orasului Mioveni. Mi-a plăcut să mă implic în viața civică, fac politică de la 19 ani.

R: În momentul când ați fost desemnat viceprimar al Mioveniului, ati fost o mare surpriză pentru multă lume. Care au fost pașii pe care i-ați parcurs in politică, pâna când ați ajuns la nivelul actual?

C.Ț.: Așa cum vă spuneam , fac politică de la 19 și iată că am ajuns aici. Totul a început când am bătut la poarta Partidului Social Democrat, si am spus că vreau să mă alătur lor, pentru că imi doream să cresc, si să-mi las amprenta asupra administratiei publice a orasului Mioveni.  Am fost Consilier Local, in anul 2018 am avut o jumătate de mandat, iar la alegerile din 2020 am fost iarăși pe liste, și colegii mei m-au nominalizat ca viceprimar. Le multumesc tuturor pentru încrederea acordată, inclusiv domnului primar Ion Georgescu, pentru că au avut încredere ca eu să ocup funcția de viceprimar in mandatul 2020-2024.

R.:Profesional vorbind, venți din sectorul privat. Evident există diferențe de funcționare, de organizare, între cele două sisteme. Credeți că este un drum lung până cand și angajații din sistemul public vor ajunge la fel de eficienți ca și cei din privat si că administratia de la Mioveni functioneaza la fel de eficient ca o companie privată?

C.Ț.: Atunci când eram în mediul privat vedeam cu alti ochi administrația publică locală. Credeam că lucrurile sunt mai simple și nu înțelegeam de ce nu se mișcă si de ce nu se realizează obiectivele propuse. Sunt multe probleme care trebuie rezolvate, care nu depind doar de funcționarii din cadrul instituției. Vreau sa punctez că echipa din Primăria Mioveni este bine sudată, sunt oameni foarte buni din punct de vedere profesional.

R: La ce probleme vă referți? Ați identificat probleme ce țin de modul cum funcționează administrația, la Mioveni?

C.Ț: Probleme așa mari nu sunt, nu sunt neapărat probleme ce țin de modul de funcționare. Sunt anumite reguli, principii, legi care trebuie respectate și care țin de proceduri si birocrație. De exemplu, pentru realizarea unui obiectiv, întâi trebuie bugetat, apoi trebuie facut studiul de fezabilitate, apoi se face proiectul, etc.. procedurile sunt greoaie si de aceea se pierde timp. Cred ca intr-un viitor apropiat lucrurile vor sta mai simplu, pentru că multe instituții publice si primării pun accentul pe digitalizare. Și noi, la Mioveni avem in plan să digitalizăm instituția, pentru a înlesni accesul cetățenilor la cât mai multe servicii.

R.:Recent s-a încheiat primul an al mandatului dumneavoastră. Cât de mult v-ați schimbat dumneavoastă in acest an, și ce anume ați schimbat in viața orasului Mioveni?

C.Ț.: Pentru mine anul 2021 a fost  un an foarte greu din punct de vedere profesional. Am venit din fabrică, unde aveam unele legi de respectat iar in Institutia Primăriei sunt mai multe legi si mai multă birocrație.Este vorba de banul public și știți si dumneavoastră că orice bănuț trebuie justificat. Eu sunt un activist pentru mediu. Îmi doresc să avem un oraș mai curat și pe acest sector m-am implicat mai mult pentru că vreau să avem un oraș curat, un oraș verde. Îmi doresc să avem cât mai multe spații verzi în orașul nostru..

R.:În acest an, în funcția pe care o dețineți, care au fost cele mai mari provocări întâlnite, din punct de vedere administrativ?

C.Ț.: Provocări sunt la tot pasul. Eu m-am implicat și am încercat să simplific lucrurile, si să ajungem în stadiul în care lucrurile merg de la sine. Sunt anumite proiecte, anumite viziuni. Vrem să vă spunem că anul acesta o să avem proiectul terminat pentru gazele la Făget și o să începem lucrările pentru extinderea de conducte de gaze naturale in cartierul Făgetu, pentru că este singurul cartier rămas fără gaze naturale. Ne dorim Aqua Park în, orasul Mioveni, lucrăm la proiect pentru modernizarea bazei de agrement din zona Bemo.  De asemenea, orasul Mioveni a aplicat pentru obținerea de fonduri europene pentru a crește gradul de confort al oamenilor. De exemplu, am gândit  amplasarea a zece stații de incărcare rapidă a masinilor electrice  in zona de blocuri. Am mai aplicat pentru un proiect prin care să schimbăm tot iluminatul pubilc din oraș, in vederea economisirii costurilor. Toate corpurile de iluminat vor fi înlocuite cu altele pe LED si cu sistem de management , ca, la anumite intervale de timp să scadă din intensitate si să consume mai puțin.

R.: Ciprian Țurlea are defecte? Ce ati vrea să îmbunătățiti la dezvoltarea dvs, atât din punct de vedere politic, cât si uman?

C.Ț.: Nu sunt perfect, ca orice om am și eu defectele mele. Poate că muncesc prea mult, sau sunt un pic pripit dar îmi doresc ca  toate lucrurile să meargă repede și să se miște repede și să putem demonstra cetățenilor care ne-au votat că noi nu suntem o alegere proastă.

R.: Administratia din Mioveni are puncte slabe? Ce ati vrea să îmbunătățiti la ea?

C.Ț.: Orașul Mioveni a fost construit ca oraș muncitoresc, pentru clasa muncitoare de la Dacia si Fabrica de Conbustibil Nuclear. Noi ducem lipsă de spații verzi. De aceea eu  lupt si imi folosesc toată energia pentru a amenaja cât mai multe spații verzi în oraș și a găsi soluții  să le mărim pe cele existente. Suntem un oraș foarte tânăr, cu o natalitate foarte mare, și încă oamenii își plimbă copiii la Casa de Cultură cu căruciorul, printre mașini. Ne dorim să avem un parc , unde oamenii de toate vârstele să poată petrece timp. Avem în plan să constuim un asemenea parc, și este o provocare, mai ales în condițiile în care trebuie să dăm înapoi pământul vechilor localnici ale căror case, mai ales la Colibasi, au fost demolate atunci când orașul a fost construit. Constuitrea acestui parc cred că este cea mai mare provocare a mea, în acest mandat.

R.: Personal, vă consider unul dintre cei mai întreprinzători edili ai Mioveniului, de-a lungul timpului. Care sunt planurile de viitor pe care le pregătiți orașului nostru?

C.Ț.: În spatele Centrului Cultural, unde cu mulți ani în urmă era fosta piscină, ne dorim să avem un Teatru de Vară pentru copiii nostri. Ideea  am vazut-o într-o grădină din Austria, și i-am cerut proiectantului să adapteze proiectul acelei Grădini de Vară la dimensiunile si necesitațile orasului Mioveni, și posibilităților noastre. Acordăm atenție sportului,  tinerilor și copiilor, pentru că ei sunt viitorul acestui oraș. Am inaugurat Sala Sportutilor, un edificiu în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, cu care ne mândrim enorm. Pentru a susține tinerii, modernizăm  corpul C al Grupului Școlar, unde sunt  49 de garsoniere și 10 apartamente, si care anul acesta va fi gata. Vrem să venim în acest mod in sprijinul tinerilor care nu au posibilitatea să-și achiziționeze o locuință. Punem accent pe dezvoltare, punem accent pe tineri si pe oferirea unor condiții ce cresc confortul si sporesc nivelul de viață al oamenilor. Vă spun în premieră că joi o să avem o informare și către Consiliul Local, ca avem un proiect fabulos prin care ne dorim să restilizăm intreg centrul orașului Mioveni. 

R.: Dacă ar exista ipoteza ca dl. Ion Georgescu sa nu mai candideze la alegerile viitoare, sau să se retragă, vă vedeți viitorul primar al Mioveniului?

C.Ț.: Eu trăiesc prezentul, în viitor nu se știe ce va fi. Consider că este prea devreme să mă gândesc la așa ceva, trăiesc prezentul si vreau să-mi fac treaba de viceprimar cât mai bine. Repet, pe viitor nu se știe ce va fi. Pe moment ne rugam la Dumnezeu să fim sănătoși si vom vedea ce ne rezervă viitorul.

R.: În urma experienței acestui an, ce ați dori să transmiteți oamenilor din Mioveni?

C.Ț. Muncim 24 de ore din 24 pentru cetățenii orasului Mioveni, ne dorim să avem un grad de siguranță si un confort ridicat în acest oraș. Avem în vedere ca până in anul 2024 să asfaltăm și să ducem utilități pe  toate străduțele din oraș, și ne dorim ca până in anul 2028 întreg orașul să fie asfaltat. De asementea, avem speranța ca cele două tronsoane ale Bulevardului Dacia rămase nereabilitate, vor fi asfaltate  anul acesta.  Lucrez pe o idee: suntem aleși de cetățeni, pentru cetățeni. Intreg Consiliul Local, indiferent de culoarea politică este o echipă care face front comun pentru rezolvarea tuturor problemelor și cresterea confortului cetățenilor nostri. Oamenii doar trebuie să înțeleagă ca lucrurile de durată se fac în timp, pas cu pas ajungem acolo unde ne dorim.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie