Acasa Social Impactul Gazetei de Stalpeni asupra comunitatii locale

Impactul Gazetei de Stalpeni asupra comunitatii locale

de Oana Diaconescu
1 comentarii

In urma cu sase luni, la Stalpeni lua nastere, punandu-se in practica ideea unor oameni ambitiosi, proiectul „Gazeta de Stalpeni”. Urma sa fie o publicatie online si se dorea a fi un prilej de comunicare pentru toti cei din comuna care doreau sau simteau ca au ceva de spus.

La momentul respectiv, existau pareri pro si contra.

Unii dintre cei vizati si adusi in atentie isi doreau ca proiectul Gazeta de Stalpeni sa nu aiba viata lunga. Isi doreau ca autorii sa se plictiseasca, ori chiar vorbeau despre un insucces fulminant.  Un important lider de partid si de judet chiar m-a „felicitat” in urma unuia dintre primele articole publicate, spunandu-mi, citez : „Ce m…ie isi vor mai lua”.

Nu s-a intamplat asa!

Tot timpul a planat suspiciunea ca cei de la Gazeta au interese ascunse, obscure, ca se viseaza in functii publice sau au ceva de castigat, buna credinta si implicarea voluntara fiind excluse din start. Putinor oameni le-a venit sa creada ca timpul si efortul depus aici nu a adus nimanui beneficii personale, financiare, materiale sau de alta natura. Dar am demonstrat ca voluntariatul si spiritul civic exista.

In urma cu sase luni vorbeam cu doamna D. E., fost profesor in comuna. Imi spunea:

Mi-e tare greu sa cred ca se mai poate face ceva pentru localitatea asta. Voi sunteti idealisti, ati vazut si inteles cum merg lucrurile in alte parti, dar aici nu se vrea. Nici cei de la conducere nu vor, dar nici oamenii de rand. Pentru ca le place asa. Mentalitatea asta este impamantenita, iar oamenilor le este teama de schimbare. Prefera sa isi puna piedici si limite, de unii singuri.

Dar… Gazeta a mers mai departe.

Intre timp, oamenii de buna credinta din comuna au inteles ca intentiile noastre sunt bune. Au inceput sa realizeze ca datorita Gazetei au acces la unele informatii si mai afla ce se mai intampla cu destinul localitatii natale, unde locuiesc si unde detin proprietati. Multi stiu acum ca sta in puterea fiecaruia dintre noi sa construim comunitatea si ca ea este reprezentata de liderii alesi. De asemenea, au inteles ca ani la rand au fost privati de dreptul la informare si ca au asistat neputinciosi la degradarea acestei comune, nestiind ce se intampla cu ea.

Sase luni nu este o perioada indelungata, dar pentru noi a fost suficient sa capatam increderea oamenilor. Ei  ne contacteza pentru a povesti abuzurile la care sunt supusi, limbajul cu care sunt tratati sau neplacerile de zi cu zi cu care se confrunta. Am fost alaturi de oamenii care s-au saturat sa-si strice masinile si incaltamintea pe ulitele darapanate ale satului, am fost alaturi de oamenii care au suferit in urma inundatiilor, care au fost muscati de cainii vagabonzi sau care au resimtit din plin proasta gestionare a firmei de apa, in plina canicula. Am obtinut chiar promisiuni de rezolvare de la primarul comunei, dar…. inca asteptam sa se materializeze.

Aceiasi oameni au inteles ca pot avea incredere in noi, ca ii protejam si nu ii expunem. Au inteles ca eforturile noastre sunt pentru ei si tot pentru ei vor continua.

Asadar, daca in urma cu sase luni, in articolul „Cine suntem” va informam cu privire la misiunea si viziunea noastra, acum va demonstram ca ne-am tinut de cuvant si va multumim pentru ca sunteti alaturi de noi.

Si nu uitati! Noi suntem aici pentru dumneavoastra, dragi consateni!

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

1 comentarii

Sburlan Mihai 17 iulie 2021 - 13:15

Ma bucur de prezenta GAZETEI, cu drag LA MULTI ANI si sub alte guvernari, pot aparea si alte gazete… pasii pe drum ai concetatenilor pot fi indrumati doar prin transparenta, comunicare si „vizual”!

Raspunde

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie