Acasa Social ULTIMĂ ORĂ! | Guvernul a prelungit termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă

ULTIMĂ ORĂ! | Guvernul a prelungit termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă

de Oana Diaconescu
0 comentarii
oameni fericiti

Astăzi a fost prelungit termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă.

Persoanele  care nu îndeplinesc condiția unui stagiu de minim 15 ani de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă, pot cumpăra vechime în muncă pentru o perioadă de maximum 6 ani, anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, potrivit O.U.G. Nr 163/2020.  De acesta ordonanța nu au putut beneficia persoanele care au dorit cumpărare de vechime pentru pensia anticipată.

Ieri, 31 august 2023 a fost ultima zi în care a putut fi cumpărată vechimea în muncă. Însă, pentru a veni în sprijinul oamenilor, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice, ce intră astăzi în vigoare.

Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024.  
Plata contribuţiei ar urma să se efectueze într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa Teritorială de Pensii personal sau prin mandatar desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau pașaport, după caz.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale este de 750 lei la un salariu de 3000 lei in România,  cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, fiind de 25 %. Prețul unui an de vechime în muncă este de 9.000 lei.

Alina Frătică, (foto),  Sef Serviciu Contribuții Asigurări sociale CNPP oferă detalii în exclusivitate pentru Stiri din Muntenia:

S-a putut cumpăra vechime maxim 6 ani, existând posibilitatea ca acești 6 ani să fie consecutivi sau perioade disparate. Există persoane care vin şi cumpără vechime și pentru a-și mări contribuția.
De asemenea, persoanele din străinătate care nu aveau un stagiu complet de cotizare au reușit, cu ajutorul acestei ordonanțe să-și reintregescă stagiul de 15 ani. Ei au putut cumpara vechime cu orice document ce atesta calitatea de cetățean român (pașaport, permis ședere, etc).

Până acum, la nivel național au fost încheiate peste 30.000 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă și numai la nivelul municipiului București s-au încasat în ultimele două zile aproximativ 1.600.000.000 lei, aferenți acestei plăți.

De menționat este că angajaților Casei Naționale de Pensii Publice, care lucrează la evaluarea dosarelor de pensie, de astăzi, le-au fost prelungite contractele pentru încă un an.

 

Foto ilustrativ. Sursa foto: Freepik

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie