Acasa Sanatate UN OM, O LECȚIE DE VIAȚĂ | Gabriela, îngerul păzitor al oamenilor din Namibia

UN OM, O LECȚIE DE VIAȚĂ | Gabriela, îngerul păzitor al oamenilor din Namibia

de Oana Diaconescu
0 comentarii
femei in varsta
Cea mai mare satisfacție este când ajungi cu pacientul în viață la spital și tu poti să spui că din partea ta ai făcut totul și că acum este munca lui Dumnezeu! Am o viață frumoasă, prin prima mea profesie am redat oamenilor zâmbetul, și am făcut bani din asta, iar cu a doua profesie le dau a doua șansă ca să trăiască. Și asta, nu se calculează în bani. Este Divin! –  sunt cuvintele Gabrielei Teleman, de profesie tehnician dentar, paramedic și fondatoare a „St. Gabriel Community Ambulance Trust”, din Namibia

Nu întâmplător am ales să folosesc în titlu cuvântul înger alături de numele acestei femei incredibile. Și, probabil, așa cum nimic nu este întâmplător, nu degeaba ea poartă nume de arhanghel. Nu numai că în viața ei de zi cu zi salvează vieți și veghează asupra oamenilor din comunitatea sa, dar, mai cu seamă, vestește tuturor despre România, despre oamenii, limba și cultura lăsate în urmă dintr-o nevoie, dar păstrate cu sfințenie în suflet. Este un om care locuiește departe de țara sa natală, însă trăiește, simte, și vorbește românește, iar ochii îi sunt inundați de lacrimi când povestește despre rădăcinile sale.

Gabriela Teleman a părăsit România acum 32 de ani, mutatându-se în Africa, unde a găsit pentru Silvana, fiica ei diagnosticată la nouă ani cu diabet, un tratament adecvat și condițiie necesare controlării acestei boli.

Astfel, a început, așa cum îi place să spună jurnalul său de călătorie, care fusese deja desenat. Trecând peste toate obstacolele apărute în drumul său, în urmă cu 20 de ani a înființat Serviciul de Ambulanță Sfântul Gabriel, în orașul Walvis Bay din Namibia, alegând să aibă grijă de sănătatea tuturor celor ce aveau nevoie de o intervenție medicală rapidă și profesionistă.

Acest lucru ar fi fost imposibil daca Gabriela Teleman nu ar fi studiat medicina de urgență în Cape Town la Metro College, devenind astfel paramedic. Apoi, a acumulat experiență profesională lucrând ca paramedic la Aero Medical Private Service din 1994 pâna in 2003.

Propunându-și să ajungă în maxim cinci minute la urgențele din oraș, a reușit în tot acest timp să mențină un standard impecabil al serviciilor medicale oferite, indiferent cine este beneficiarul: un om al străzii sau o persoană cu statut important. Ceea ce face organizația fondată de Gabriela, este un fel de haiducie modernă: ia de la bogați și dăruiește celor săraci. Astfel, oferind servicii medicale în zona portuară din Africa, pentru producțiile cinematografice de la Hollywood, filmate în Deșertul Namibiei, sau oriunde este nevoie, contracost, ea reușeste să finanțeze și să sprijine pe oricine este aflat în nevoie. Gabriela Teleman nu se implică doar în urgențele medicale, ci susține și copiii și femeile abuzate și pensionarii sociali.

În prezent, organizația Sfântul Gabriel s-a dezvoltat, evoluând de la Serviciul de Ambulanță  către o clinică de recuperare medicală,  St. Raphael Health Recovery Clinic, iar în viitor Gabriela intenționează să construiască pentru seniorii rămași singuri un stabiliment unde să se poată simți acasă, unde să socializeze și să se simtă utili.

Nimic nu ar fi fost posibil fără capacitatea Gabrielei de a se înconjura de oamenii locului, pe care i-a transformat din angajați în membrii unei mari familii. A botezat copiii namibieni cu nume românești, le-a arătat cum se sărbătorește Crăciunul în România, le-a vorbit neîncetat despre țara ei, în limba ei, despre tradițiile și valorile învățate de la mama sa, păstrate și respectate cu sfințenie.

Cine și-ar fi putut imagina că un copil din Africa se numește Decebal, și că numele regelui dac este rostit zilnic de niște oameni care știu despre România de pe Google.

Nu degeaba, la aniversarea ei, întreaga echipă i-a cântat melodia You raise me up (video), care în traducere textuală  înseamnă tu mă ridici, iar literar este echivalent cu datorită ție evoluez.

 

Gabriela Teleman a câștigat respectul tuturor impunându-se profesional într-o sociatate complet nouă, luându-și în serios obiectivele:

Ca fiecare om care își caută rolul, m-am întrebat care este menirea mea în viață, și singurul răspuns găsit este ca să învăț lumea să iubească. Pentru asta aveam nevoie să învăț eu ce este iubirea. Și asta am învățat aici. Este atâta frumusețe în jur, și avem atâtea lecții de învățat!

Acumulând o experiență de viață minunată, vorbind cu seninătate și deschidere, Gabriela Teleman oferă zilnic, celor din jurul ei o lecție de viață. Românca noastră, devenită salvatoarea namibienilor și nu numai, poate fi un reper pentru toți cei ce au nevoie de modele, pentru toți românii, indiferent de locul unde trăiesc și unde aleg să își pună amprenta.

 

 

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie