Acasa Urbanism Fantana de la Moara: izvorul cu gust de acasa, inconjurat de mal si broaste raioase

Fantana de la Moara: izvorul cu gust de acasa, inconjurat de mal si broaste raioase

de Oana Diaconescu
1 comentarii

[vc_row][vc_column][vc_column_text]In  mijlocul comunei in care apa este la mare pret si se doreste a fi ridicata la si mai mare pret, exista un loc emblematic: binecunoscuta de catre oamenii locului, Fantana de la Moara.

Nu cred ca exista vreun consatean care sa nu fi baut cel putin o data in viata apa de acolo. Cineva mi-a marturisit ca, desi acum locuieste departe de satul natal, de cate ori revine la Stalpeni merge sa ia apa de la Moara si simte gustul de „acasa”.

Asa cum reiese din postarea de pe 4 martie 2021,  pe pagina de Facebook a Primariei Stalpeni au fost publicate rezultatele buletinului de analiza microbiologica de la acest izvor si insusi primarul comunei, dl Gabi Serbanoiu, a afirmat intr-un comentariu al postarii ca apa de aici este potabila.

Nu contrazice nimeni asta, cum nu putem contrazice nici rezultatul analizei. Dar suntem constienti ca realitatea de pe internet este mult mai frumos ambalata decat cea de la fata locului. Iar pe cea de la fata locului v-o aduce in atentie Gazeta de Stalpeni, in fotografiile alaturate.

Apa cea pura, cristalina, curata si cu gust de „acasa” curge de la o inaltime de aproximativ 10-15 centimetri intr-o baltoaca mizera, sufocata de gunoaie, mlastinoasa si urat mirositoare. Practic, toata apa care curge din izvor nu este captata asa cum ar trebui si nici…nu prea are unde sa curga. Vechiul canal de scurgere, care o directioneaza catre rau, este infundat si… prea malos, asa cum se pare. Astfel, Fantana de la Moara este inconjurata de o frumoasa si verde mlastina, in care broastele raioase sunt la ele acasa. O asa imagine sa te tot imbie sa bei apa din fantana, nu?

In timp ce admiram „frumusetea verde crud”, un barbat cu o bicicleta s-a apropiat sa-si umple cele doua sticle mari de plastic, a cate cinci litri fiecare. Evident, ca sa le poata umple a trebuit sa le scufunde in balta cu apa statuta.

Il intreb: „Nu va este teama sa bagati bidonul in apa aia murdara?”

Raspunsul l-am primit intr-o nota usor surprinzatoare: „Stiti ce, domnisoara? Am citit pe internet intr-o gazeta care apare pe telefon, ca dom’  Primar a cumparat un buldoexcavator. Si eu cred ca excavatorul asta are si un sofer. Dar, cum sta excavatorul, sta si soferul. Si el, soferul, are si salariu! De ce nu l-o fi trimitand domnu’ primar intr-o zi… in care sta el asa, sa desfunde un pic canalul asta si sa dea drumul apei sa curga pana la garla? Ca e apa curata, de izvor!!”

Mirata, am continuat discutia: „Credeti dumneavoastra ca asa simplu s-ar rezolva? Si cum ar trebui sa faca? Sa sape o groapa? Sau cum?”

Batranul imi zambeste, trasaturile fetei ridicandu-i-se amuzate: „Haideti, domnisoara, acum sa le fac eu si proiectul?”

Proiecte, idei, critici , solutii…. de toate ar cam fi!

Ramane de vazut daca va fi si bunavointa si, daca este, poate vom vedea ceva schimbat ai la Fantana de la Moara![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”12px”][penci_image_gallery images=”5964,5965,5966,5967,5968,5969,5970,5971,5972,5973″ row_gap=”10px” col_gap=”10px” heading=”Imagini cu Fantana de la Moara”][/vc_column][/vc_row]

1 comentarii

Sburlan Mihai 1 aprilie 2021 - 14:00

Copilarie plina de amintiri, pe acolo era scurtatura catre „scoala veche” si toti faceam un popas… o mica suma donata de fiecare poate revitaliza zona (inteleg ca primaria nu are fonduri)… daca nu ma insel sunt si „dezvoltatori” de proiecte in apropriere care ar putea fi interesati de publicitate…

Raspunde

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie