Acasa Editorial DROGURI ȘI FAIMĂ | FAMILIA ÎNTRE IMPORTANȚA APARENȚEI ȘI PIERDEREA ESENȚEI

DROGURI ȘI FAIMĂ | FAMILIA ÎNTRE IMPORTANȚA APARENȚEI ȘI PIERDEREA ESENȚEI

de Oana Diaconescu
0 comentarii

România este invadată de droguri, iar situația pare pierdută de sub control. Substanțe noi, pe care legislația noastră nu le recunoaște fiind prea lentă într-un sistem prea birocratizat, acaparează mințile tinerilor de vârste din ce în ce mai fragede.

Suntem consternați când aflăm despre cazuri cutremurătoare ce se produc pe fondul consumului de droguri. Un tată ucis de propriul fiu drogat, elevi depistați cu droguri în licee, etc, etc..

Ana Morodan, a fost prinsă șofând drogată, după ce a produs un accident și a ignorat semnalele polițiștilor. Ea însăși fiind un personaj despre care se spune că înfluențează generatia actuală. Deducem , așadar,  că ea este unul dintre modele cu care tinerele românce se identifică.

A obținut faimă într-un mod fulminant, a dat importanță aparenței și a sfârșit prin pierderea esenței vieții sale, confruntându-se cu o depresie pe care a ales să o gestioneze consumând alcool și substanțe interzise. Poate că va învăța din lecția asta, și se va reabilita.

Grav este că, din multitudinea de oameni care și-au exprimat opinia vis-a vis de cazul ei, sunt mulți care îi găsesc scuze, care militează pe toleranță, pe înțelegere și încurajare. Se merge mult pe ideea A greșit, e om!

Nimeni nu amintește că sunt greșeli pe care oamenii le fac, dar în urma cărora nu mai există cale de întoarcere. În situațiile extreme, am greșit, îmi asum, o să plătesc pentru asta nu sunt suficiente, fiindcă, pentru victimele colaterale nu se mai poate face nimic! Pentru oamenii care suferă în urma unei decizii greșite luată de altcineva, sau pentru cei ce își pierd viața, nici plata, nici asumarea vinovăției, nici pedepsirea vinovatului nu mai înseamnă absolut nimic.

Idealul de a fi vizibili, de a se remarca prin ceva, într-o lume în care faima și banii se pot afla la doar un click distanță pare că reprezintă o capcană în care cad tot mai  mulți tineri și copii.

Trăind într-o astfel de societate, având așa modele, fiind bulversați, tinerii, adolescenții, copiii noștri ce pot face? De la cine au ei de învățat, cu ce valori se pot identifica și la ce standarde ar trebui să se raporteze?

Eforturile depuse de școli sunt descrise de directorul unui prestigios liceu din Argeș, care atrage atenția asupra importanței familiei, a responsabilității părinților și a faptului că în familie se pun bazele devenirii unui om:

Nici directorul și nici profesorii nu le dau elevilor bani de droguri, de țigări sau de băutură. Părintele cunoaște cel mai bine situația din familie. Noi, dacă identificăm situații de genul acesta anunțăm părintele. El poate să-l ducă , să-i facă test, și să acționeze mai departe. Școala nu tolerează situații de genul acesta, însă nu dispune de pârgiile legale. Tot ce face școala este prevenția, și activități de prevenție se fac în mod constant, alături de cei de la poliție. Școala face învățare, educația o face familia!

Cazurile concrete sunt greu de depistat. Dacă un profesor crede că un elev consumă droguri, tot ce poate face, legal, este să anunțe familia. În școală nu se pot face teste, nici percheziții și nu putem să-i ducem noi la centre unde să fie testați. În plus, sunt substanțe care nu ies nici la analiza de sânge. Nici poliția nu are instrumente atât timp cât avem de-a face cu droguri sintetice, care nu sunt recunoscute de legislația noastră.

Nu-i o societate numai cu bune, sunt și rele! Școala și părinții îi învață pe copii  să disece binele de rău, dar, fiecare își alege drumul său în viață.

Este o provocare mare pentru noi, problema consumului de substanțe a luat mare amploare la nivel național, și încercăm să o gestionăm cum putem mai bine!

Droguri, violență, abuzuri, dependențe, depresie – acestea nu sunt definitorii pentru actuala generație de tineri români. Sunt însă comportamente care nu mai reprezintă de mult excepții, și le vedem din ce în ce mai des. De aceea, nu trebuie ignorate, ci prevenite și soluționate. Iar primul pas se face în familie, acolo unde copilul se dezvoltă, și unde ar trebui să găsească respect, sprijin, încredere,  încurajări și, mai cu seamă, modele demne de urmat!

Dumneavoastră, ce oferiți copiilor voștri?

 

Foto descriptiv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie