Acasa cultură CÂMPULUNG MUSCEL | EVENIMENT ISTORIC LA COLEGIUL „CAROL I’

CÂMPULUNG MUSCEL | EVENIMENT ISTORIC LA COLEGIUL „CAROL I’

de Oana Diaconescu
0 comentarii
Artistul plastic, domnul profesor Radu Adrian și  Colegiul Național Pedagogic Carol I, din Câmpulung Muscel, au contribuit astăzi, din nou, la perpetuarea valorilor culturale și istorice ale României.

 

Prestigiosul Colegiu ,,CAROL I” din Câmpulung a fost astăzi gazda unui eveniment remarcabil: ,,Descoperirea bustului lui Neacșu Lupu”, boier și negustor înstărit din Câmpulung Muscel, cel care a redactat cel mai vechi document istoric scris ,,Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung”- o prețioasă mostră de limbă română, cea mai veche atestare a stilului epistolar românesc, dar în același timp și o pagină de istorie- prevestirea unei perioade dificile pentru Țările Române, însă și strânsele legături dintre negustorii sași din Brașov și cei din Moldova și Țara Românească.
Autorul admirabilei opere, sculptorul RADU ADRIAN, marele nostru artist plastic, personalitate cu care ne mândrim. Și cum nu îi place ,, să trăiască degeaba” și aflându-se într-o continuă competiție cu sine, mereu în relație cu creația artistică, astăzi a hotarât să doneze lucrarea sa Colegiului CAROL I. Apreciere! –  a anunțat Ciprian Neculăescu, subprefectul de Argeș, într-o postare pe Facebook.

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung este un document istoric important pentru istoria românilor, scris în anul 1521. Este una dintre primele scrieri românești de pe teritoriul țării, și a fost adresată către judele Brașovului, în contextul amenințării otomane. Ea este  redactată în limba română cu caractere chirilice și este semnată de către Neacșu, din Câmpulung (astăzi Câmpulung Muscel, România).

Textul oferă informații despre sosirea turcilor în Transilvania și avertizează asupra pericolului otoman pentru Țara Românească și Moldova

Reamintim câteva dintre operele monumentale pe care domul RADU ADRIAN, deținător al unui Doctorat în Arte vizuale, le-a dăruit țării noastre:
1972 – Muza Muzicii și Muza Literaturii, Teatrul din Focșani, Vrancea;
– George Pastia (bust), Focșani, Vrancea;
1973 – Al. I. Cuza (bust), Alexandria, Teleorman;
– decorație exterioară, Teatrul de Vară, Câmpulung Muscel, Argeș;
1985 – porțile simbolice ale orașului Câmpulung Muscel, Argeș;
– Mausoleul de la Mateiaș, basorelieful, coloanele și decorația exterioară, piatră, Câmpulung Muscel, Argeș;
1994 – Dinicu Golescu, statuie – monument, marmură, Câmpulung Muscel, Argeș;
2005 – Regele Carol I, bust, bronz, Școala Normală din Câmpulung Muscel, Argeș;
2009 – Troiţa Învăţătorilor Eroi, lemn, Școala Normală din Câmpulung Muscel, Argeș.

Sursă Foto: Facebook / Ciprian Neculăescu

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie