Acasa cultură CULTURĂ | După datini colindăm – Ansamblul TOPOLOGUL

CULTURĂ | După datini colindăm – Ansamblul TOPOLOGUL

de Oana Diaconescu
0 comentarii

Ansamblul „Topologul” a fost înființat în anul 2016 de către preotul Lupu Bogdan și coregraful Ilie Stelian, la început ca grup de dansatori și cor de copii.

Apoi, cu aportul naistei Mădălina Lupu, fiica extrem de talentată a preotului Bogdan Lupu,  a fost creat creat grupul instrumental – vocal, în formula actuală. O contribuție la fondarea ansamblului a avut-o și jurnalistul de televiziune George Robert Mitrache, producătorul emisiunii culturale „POVEȘTILE ROMÂNIEI ” de la PROFI 24TV.

În anul 2019, tânara profesoară de muzică, Mădălina Lupu a înființat prima clasă de instrumente de suflat a Școlii Populare de Artă, secția externă Tigveni, la început cu 10 copii. În timp, numărul de cursanți a crescut până s-a ajuns la  27 de copii înscriși. Începând din acest an, s-a mai deschis o Secție de Chitară -Mandolină, coordonat de pr. Bogdan Lupu.

Din componența grupului fac parte instrumente muzicale diverse: vioară, chitară, țambal, fluiere, nai, mandolină, și altele,   încercându-se astfel, pe cât posibil, să se mențină vie flacăra tradițiilor și credinței pe firul Văii Topologului.

Ansamblul se bucură, atât de prezența multor copii dornici să învețe un instrument muzical, dar și de participarea la numeroase concursuri și festivaluri naționale și nu numai .

Ca o încununare a talentului lor, au fost invitați la Concertul de colinde al maestrului Gheorghe ZAMFIR și la Concertul de colinde din Piața Constituției din 24 Decembrie 2023.

Cu ajutorul Școlii „Gabriel Marinescu”,  pepinieră de copii pentru Ansamblul „Topologul” din Tigveni și  Școlii  Populare de Arte și Meserii , au realizat câteva imprimări audio – video, precum : „Urare”, „După datini colindăm”, „Ia sculați voi gazde mari”, ” La Tulpina Mărului”, „Raiule Grădină Dulce” și „Mândru Soare”.

Așa cum menționam mai sus,  Ansamblul „TOPOLOGUL” a participat la câteva ediții ale emisiunilor culturale ” POVEȘTILE ROMÂNIEI ” și „MOZAIC CULTURAL-ARTISTIC „, la PROFI24 TV, respectiv SUPER TV ROMÂNIA, avându-l ca realizator și moderator pe jurnalistul George Robert MITRACHE din Curtea de Argeș.

La ceas de mare praznic împărătesc, tuturor dreptmăritorilor creștini de pretutindeni, sărbători binecuvântate, cu pace și alese bucurii spirituale! La mulți ani!

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie