Acasa Social Duminica Floriilor – sărbătoarea care vestește Paștele ortodox

Duminica Floriilor – sărbătoarea care vestește Paștele ortodox

de Oana Diaconescu
0 comentarii

Duminica Floriilor, sărbătoare ce nu are o dată fixă în Calendarul Creștin Ortodox, este prăznuită astăzi de către credincioși. Astâzi este vestit Paștele care va fi sărbătorit săptămâna viitoare,  și este rememorat momentul imtrării triumfale a lui Isus în Iesrusalim.

Primele mențiuni despre această sărbatoare provin din sec. IV: Sf. Epifanie, îi atribuie două predici, iar pelerina apuseană Egeria (sau Etheria), descrie modul cum se sărbatorea această duminică la Ierusalim spre sfarsitul secolului IV.

În vechime, Duminica Floriilor era numita si Duminica aspirantilor sau a candidatilor la botez.  În această zi oamenii mergeau  cu mare solemnitate, la episcop, spre a-i cere sa fie admisi la botezul creștin.  Se mai numea si Duminica gratierilor, pentru că în această zi împa­ratii acordau grațieri celor condamnați.

Dupa un obicei străvechi, menționat chiar in sec. IV de catre pelerina Egeria și generalizat în toata Biserica crestina, se aduc în biserici ramuri de salcie, care sunt binecuvantate și împărțite cre­dinciosilor, în amintirea ramurilor de finic și de măslin, cu care mulți­mile L -au întampinat pe Domnul  Iisus la intrarea Sa triumfala în Ierusalim și pe care noi le purtam în mâini ca semn al biruinței împotriva morții.

Ramurile de salcie din aceastăzi, întruchipează simbolul castității și al renasterii anuale a vegetatiei, un substitut fitomorf al zeiței Flora, dar si ramurile cu care a fost intampinat Iisus la intrarea Sa in Ierusalim.

În seara acestei duminici încep în biserici  Slujbele Deniilor din Săptamana Sfintelor Patimi. Tot in aceasta zi își serbează onomastica cei care au nume de flori.

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie