Acasa Transparenta decizionala DREPTUL LA PENSIE – Acord între România și SUA

DREPTUL LA PENSIE – Acord între România și SUA

de Oana Diaconescu
0 comentarii
România și Statele Unite ale Americii au semnat în data de 23 martie 2023, la București, un  Acord în domeniul securitatii sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja  drepturile de pensie ale lucratorilor români și americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalitații de tratament și in spiritul reciprocitatii.
Documentul semnat de Kathleen Kavalec, Ambasadorul SUA în România, și de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budai, permite posibilitatea fructificarii perioadelor lucrate atât în România, cât și în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.
Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată.
Documentul se referă inclusiv la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.
În ceea ce privește detaşarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, documentul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați și clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât și angajatorii.
Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea. După semnare, Acordul urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României. –  informează Ministerul Muncii
Pe scurt, anii lucrați în România sau în SUA, se cumulează considerându-se vechime în muncă ce va fi luată în considerare în vederea pensionării pe teritoriul oricăreia dintre cele două țări.
– relatează  Alina Mihaela Frătică, șefa Serviciului de Contribuţii şi Asigurări Sociale din cadrul Casei de Pensii Bucureşti
Celelalte state cu care România are deja încheiate acorduri bilaterale pe modelul regulamentelor comunitare sunt:
  • NON- UE: Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Canada şi Israel, Marea Britanie
  • UE:Austria; Belgia; Bulgaria; Cehia; Cipru; Danemarca; Estonia; Finlanda; Franta ; Germania; Grecia; Irlanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxemburg; Malta,  Olanda; Polonia; Portugalia; Romania; Slovacia; Slovenia; Spania; Suedia; Ungaria; Islanda; Norvegia; Liechstenstein; Elveţia

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie

Stiri din Muntenia
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.