[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Astazi, in zi de sarbatoare a Inaltarii Domnului impreuna cu consilierii locali am mers la Monumentele Eroilor Neamului din localitate unde am adus un omagiu inaintasilor nostri pentru jertfa lor ca astazi sa traim intr o tara libera si independenta.
Multumim copiilor , cadrelor didactice si preotilor care astazi au fost alaturi de noi si au prezentat un program de cantece si poezi patriotice.
Hristos s-a Inaltat!
Acestea sunt cuvintele primarului de la Stalpeni, dl Gabi Serbanoiu, postate pe pagina personala de Facebook, alaturi de cateva fotografii ce sugereaza respectul edilului fata de istoria si valorile nationale, pretuirea independentei si libertatii Romaniei, dar si adanca lui piosenie intr-o asemenea zi de sarbatoare ortodoxa. Domnul primar a omis sa scrie cuvantul „poezii” cu doi i, probabil din prea mare graba sau din cauza oboselii. Intelegem ca a fost dificil sa mearga la atatea monumente intr-o singura zi, sa cinsteasca atatia eroi si sa depuna atat de multe coroane de flori albe si rosii.
Asa cum stabilisera, alesii locali au mers la monumentele din comuna, au zambit frumos, s-au fotografiat impreuna cu copiii de la scoala si cu preotii satului si au mai bifat inca o zi in care, probabil, s-au gandit ca au mai castigat niste capital de imagine.
Numai ca, potrivit surselor noastre, in culisele evenimentului cu tenta social – istoric – culturala, de interes local, lucrurile sunt cel putin la fel de interesante.
Sa luam ca exemplu monumentul Eroilor de la Scoala Veche. Discutam despre Crucea de lemn, datata din anul 1941, sculptata de un artist, pe numele sau Solu, monument dedicat eroilor din Stalpeni cazuti in Al Doilea Razboi Mondial: Serg. Constrantin Filip, Patru D. P. Ion, Olaru I. Gheorghe, Vasile Constrantin, Baicu St. Ion, locotenent C-tin B. Florian Ion, Petre Brataseanu. Aceasta Cruce este mentionata in arhiva Oficiului Judetean Arges pentru Patrimoniul Cultural National, atribuindu-i-se fisa analitica de evidenta nr. 6249.
Da, discutam despre acelasi monument pe care edilii nostri il folosesc ca decor doar o data pe an, atunci cand depun coroane in cinstea eroilor nationali. In rest, o uita. Asa cum au facut ani la rand, timp in care, in locul respectiv, vegetatia crescuse atat de mult incat batrana cruce aproape nici nu se mai vedea.
Stiati ca acest monument, repet dupa ce a fost ani la rand lasat in derizoriu de catre autoritatile locale, a fost reabilitat de un consatean al nostru, din banii sai, din initiativa si pe cheltuiala proprie, lucrand el insusi si cu unelte aduse de acasa?
L-am gasit pe Adrian Badulici, fiul preotului din satul Stalpeni, saptamana trecuta, lucrand acolo, la monument. Tundea iarba, curata santul, sapa florile si toaleta niste braduti, plantati tot de el in urma cu ceva timp. I-am spus ca apreciez mult munca lui si am insistat pe ideea ca il respect pentru ca face asta din propria initiativa si total voluntar. Mi-a spus :
Eu am facut tot ce am putut. Am facut pentru noi, oamenii de acolo. Cand imi aduc aminte cum arata locul asta acum cativa ani…. Cu timpul, facem si mai frumos… imprejmuim, turnam o alee de beton.
Asadar, echipa administratiei locale vrea sa arate ca apreciaza istoria, cinsteste Eroii Neamului, doar fotografiindu-se alaturi de copiii si intelectualii din comuna, dar…. cam atat. Despre reabilitarea, amenjarea spatiului adiacent monumentelor, cu un efort cat de mic, ori macar intretinerea patrimoniului cultural al comunei (acela care este), nu prea aflam mare lucru…. pentru ca nu face nimic.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][penci_image_gallery images=”5872,5866,5867,5868,5869,5870,5871″ row_gap=”15px” col_gap=”15px” heading=”Postarea primarului Serbanoiu si intretinerea Monumentului Eroilor”][/vc_column][/vc_row]