Noile modificări ale Legii Educației vin cu încă o găselniță ce vrea, chipurile, să salveze România de la colapsul educațional.
La fel de rupți de realitate ca întotdeauna, cei din Ministerul Educației s-au gândit că nu au ce căuta la catedră învățătorii fără studii superioare. Aș fi de acord până aici, însă dezaprob total soluția pe care au gândit-o în acest sens.
Luați loc, stimați cititori, beți o gură de apă, și asimilați ce le-a trecut prin cap: SOLUȚIA CA PITICII DE CLASELE 0 – 4 SĂ FIE EDUCAȚI DOAR DE DASCĂLI CU STUDII SUPERIOARE AR FI DESFIINȚAREA PROFILULUI ÎNVĂȚĂTORI/ ÎNVĂȚĂTOARE DIN CADRUL LICEELOR ȘI COLEGIILOR PEDAGOGICE!
Desființarea acestui profil ar atrage după sine un și mai mare haos în sistemul educațional românesc. Liceele pedagogice reprezintă un vector de triere și formare a viitoarelor cadre didactice. Aici studiază adolescenți care, pe lângă vocația demonstrată la probele eliminatorii de aptitudini, învață încă de la vârsta de 14-15 ani cum să se comporte cu elevii, cum să transmită cunoștințe și cum să disemineze noțiuni.
Aici se pun bazele meseriei de dascăl, și cei mai mulți absolvenți, dacă aleg să nu rămână la nivel preșcolar sau primar, studiază apoi mai mult și devin profesori de liceu, gimnaziu sau universitatri. Sau, dacă nu se regăsesc în sistemul educațional, schimbă domeniul, alegând să nu mutileze generații prin lipsa satisfacției lor profesionale. Pentru că, încă din liceul pedagogic ei sunt responsabilizați și sfătuiți de către mentori avizați, despre importanța educației într-o societate.
În România Educată a anului 2023, în care plagiatul lucrărilor de doctorate ale liderilor politici e la ordinea zilei, iată că se decide anihilarea acestui vector. Pentru că aceiași decidenți nu se gândesc că la o facultate cu profil educațional pot aplica și absolvenți ai oricăror licee din această lume: tehnologice, agricole și multe altele, fel de fel. Mergând pe firul logicii, să nu ne mire de ce unii elevi vor fi, sau sunt deja tratați ca niște utilaje, sau ca niște plante!
Decidenții nu văd din asta un impediment, fiindcă mulți dintre ei au cunoscut ascensiunea în același fel: fără să aibă o bază solidă a domeniului în care acum ocupă funcții importante. Iată așadar una din cauzele rupturii lor de realitatea din școli!
Exemple din realitatea imediată, cadre didactice care înaintea facultății de Științele Educației au absolvit licee frecventate la seral, sau a căror experiență anterioară este aceea de vânzătoare de bijuterii prin diverse instituții, femei de serviciu sau casiere la consignații, devin din ce în ce mai dese în ultimul timp, și se vor transforma într-o normalitate în viitor, dacă se va desființa specializarea ÎNVĂȚĂTOR/ÎNVĂȚĂTOARE din licee. Nu spun că meseriile enumerate mai sus ar fi rușinoase, dar nu au nimic în comun cu pedagogia și didactica, nici cu sistemul educațional. Cei câțiva ani de facultate, în care unii dintre acești viitori dascăli nu participă la orele de practică pedagogică, nu stau printre copii, nu se pot compara cu experiența dobândită încă de pe băncile liceului pedagogic. Liceele pedagogice au tradiții, de sute de ani formând intelectuali. Nu se poate compara mediul din care provine și este formată o absolventă de liceu pedagogic cu mediul în care se formează vânzătoarea de la consignația din colț, oricât de autodidactă ar fi aceasta din urmă, și oricât respect ar merita pentru motivația ei de a se autodepăși. Statistic vorbind, cele mai mari note de la examenele de titularizare, anual, sunt obținute de absolvenții de liceu pedagogic.
Profesia de cadru didactic este mai mult decât o meserie. Este un mod de viață, iar cei ce înțeleg asta cu adevărat știu că ei sunt modele prin toată conduita lor. Liceele pedagogice au livrat societății românești astfel de modele, neîntrerupt în ultimii 150 de ani!
Noi pregătim învățători de 150 de ani. Carol I a înființat această școală pentru a pregăti copiii țăranilor în învățământul primar prin această specializare ÎNVĂȚĂTORI.
Din 1867 până în 1990, nimeni, niciun guvern nu și-a permis să desființeze liceele pedagogice sau să desființeze o parte din specializările pentru care ele pregătesc cadre didactice – a declarat profesorul Radu George, Directorul Colegiului Pedagogic CAROL I din Câmpulung Muscel, într-un interviu acordat pentru televiziunea Muscel TV.
Consternați de inițiativa desființării profilului ÎNVĂȚĂTOR/ÎNVĂȚĂTOARE, directorii a 29 de licee și colegii pedagogice din întreaga țară au trimis o scrisoare deschisă autorităților ce au puterea de a decide soarta educației românești, document ce poate fi citit AICI.
Există și o petiție online, ce poate fi semnată AICI, în sprijinul salvării profilului ÎNVĂȚĂTOR/ÎNVĂȚĂTOARE
Sursa foto: Freepik.com