Acasa Social EXTERN | Consumul de ulei de măsline s-a prăbușit în Spania

EXTERN | Consumul de ulei de măsline s-a prăbușit în Spania

Guvernul ia măsuri începând cu 1 iulie

de Mircea Dumitru Petre
0 comentarii
Uleiul de măsline sau „aurul lichid”, cum i se mai spune, a fost dintotdeauna, fără îndoială, regele incontestabil al meselor ibericilor. Producția spaniolă de ulei de măsline reprezintă 60% din producția Uniunii Europene și 45% din producția la nivel mondial.

Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, suprafața cultivată cu măslini în Spania este de 2.692.277 hectare, reprezentând 16% din întreaga suprafață cultivabilă. În perioada 2022-2023, industria de profil a produs 665.000 tone de ulei de măsline.

Cu toate aceste date favorabile, Spania înregistrează în ultimii ani cel mai scăzut nivel al consumului intern de ulei de măsline, din cauza prețului prea mare la raft. Institutul Național de Statistică spaniol afirmă că în anul 2022, consumul mediu pe familie a fost de 22,1  litri de ulei de măsline, pentru ca în 2023 acesta să scadă la 19,5 litri.

Creșterea explozivă a prețului „aurului lichid” cu 177% în ultimii trei ani a făcut ca familiile spaniole să nu își mai permită să cumpere acest produs, astfel că anul trecut, consumul a scăzut la un minim istoric ce nu s-a mai întâlnit de când se fac statistici pe această temă.

În perspectivă, se pare că lucrurile încep însă să sune bine, pentru că începând cu 1 iulie 2024, guvernul spaniol va introduce uleiul de măsline pe lista produselor de primă necesitate, consecința fiind reducerea TVA la 0%. Măsura are ca obiectiv protejarea și creșterea consumului intern de ulei de măsline. Dacă astăzi prețul mediu la raft este de 7,56 euro/litru, se estimează că după aceasta prețul uleiului va scădea undeva la 4 euro/litru.

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie