Acasa cultură Clădirile monument istoric vor fi scutite de impozit în perioada renovării sau reabilitării

Clădirile monument istoric vor fi scutite de impozit în perioada renovării sau reabilitării

de Redactia
0 comentarii

Scutire de Impozite pentru Clădirile Monument Istoric în Perioada Lucrărilor de Renovare sau Reabilitare

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege  care aduce beneficii semnificative proprietarilor de clădiri clasate ca monumente istorice aflate  în timpul lucrărilor de renovare sau reabilitare.

Această măsură legislativă, care va intra în vigoare începând cu anul 2025, vizează să sprijine conservarea și restaurarea patrimoniului arhitectural și cultural al țării.

Conform comunicatului transmis de Administrația Prezidențială, legea modifică alin. (1) al art. 456 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, stabilind că nu se vor datora impozite sau taxe pentru clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice în perioada când acestea sunt supuse lucrărilor de renovare sau reabilitare. Această derogare fiscală se aplică de la data autorizației de construcție până la data procesului-verbal de recepție finală a lucrărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Proiectul legislativ a fost inițiat de 48 de parlamentari din Partidul Național Liberal (PNL) și vine ca răspuns la necesitatea protejării și restaurării clădirilor istorice, contribuind astfel la conservarea identității culturale și arhitecturale a României.

În plus, legea include și prevederi specifice pentru lucrările de renovare sau reabilitare aflate în curs de execuție în momentul intrării în vigoare a actului normativ, asigurând astfel aplicarea scutirii fiscale până la finalizarea acestora.

Legea reprezintă o dovadă a angajamentului statului român pentru protejarea și promovarea patrimoniului cultural și este așteptată să stimuleze inițiativele private și publice de restaurare a clădirilor istorice, consolidând în același timp poziția României în ceea ce privește conservarea monumentelor de patrimoniu, conform AGERPRES

 

Foto ilustrativ. Sursa foto: ZIAR DE CLUJ

 

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie