–Bună ziua, zic politicos încă de la intrare. Unde țineți cafeaua?
–În fund, pe dreapta, primesc amabil, răspunsul.
–Multumesc, răspund și încerc să mă orientez spre locul cu pricina.
Întâmplarea, cât se poate de reală petrecută într-un magazin Lidl, mi-a adus aminte de o cafea pe care, măcar o dată în viață, dacă vrei că să nu mori ignorant, trebuie să o guști.
Este vorba despre KOPI LUWAK, cea mai savuroasă, extravagantă și scumpă cafea din lume.
Respectiva cafea se cultivă în Indonezia, cu precădere în insulele Bali și Sumatra.
Care ar fi particularitățile acestei cafele care o fac asa de rară și scumpă?
Păi, cea mai neobișnuita și ciudată caracteristică, cel putin pentru mine, obișnuitul, așa cum aminteam la început, să iau produsul aromat din Lidl, este că fructele de cafea trec prin sistemul digestiv al unui animal, boabele de cafea, fără învelișul cărnos fiind apoi defecate.
Procesatorul se numește Zibeta și este un mamifer de talie mică, în dieta căruia intră, pe langă insecte sau șoareci și fuctele de cafea ajunse la maturitate.
Zibeta se pare că selecționează și mănâncă, cele mai bune boabe de cafea, care o dată ajunse în tubul digestiv, intră într-un proces de fermentație care face ca savoarea naturală a fructului să se accentueze iar amăreala caracteristică să dispară.
În ciuda neobișnuitului proces de”preparare”, KOPI LUWAK, nu este periculoasă pentru om, pentru că boabele din excremente sunt curățite și prăjite apoi la temperaturi înalte.
Și atunci care este prețul cafelei despre care vorbim?
Scump!
Pe piața liberă, KOPI LUWAK, costă între 400 și 900 euro pe kilogram, în funcție și de zona de unde o cumperi, pentru că în USA, acestă cafea ajunge și la 1600 de dolari pe kilogram.
Se zice în lumea cunoscătorilor, că dacă vrei să nu fi trăit degeaba, măcar o dată în viață, trebuie să bei KOPI LUWAK.
Chiar dacă, poți găsi, în locații exclusiviste o cafea cu 70 de euro preparată în fund, pe dreapta.