[vc_row][vc_column][vc_column_text]În ultimele două săptămâni, cu toții simțim presiunea acută a razboiului din Ucraina. Informațiile se actualizează din moment în moment, si faptul că suntem situați, geografic, atât de aproape de zona de conflict, trezește în mințile noastre multe semne de întrebare. Astfel, este invenitabil să ne întrebăm „Ce aș face eu, dacă acum ar suna o alarmă?”
Redactorii Știri din Muntenia au contactat autoritățile locale pentru a afla ce fac ele pentru protecția si sprijinirea cetățenilor de rând. În cadrul Primăriei Mioveni există Departamentul de Protecție Civilă, direct responsabil cu protecția cetățenilor în caz de pericol.
Inspectorul pentru Protecție Civilă, Marian Ghenescu, ne-a pus la dispoziție urmatoarele informații:
În Mioveni, adăposturi de protecție civilă avem la Primărie, la Liceul Iulia Zamfirescu, la Spitalul Orășenesc, la Hotel Apullum și la Grădinița Tic Pitic. Mai sunt cele ce aparțin de Automobile Dacia, cel de la Platforma ICN-FCN, și se mai pot amenaja in maxim 48 de ore la Casa de Cultură a Sindicatelor și la Catedrala din oraș. Există și 138 de subsoluri tehnice, la blocuri, dar acolo legea nu ne permite să intervenim, pentru că aparțin asociațiilor de proprietari.
Conform surselor noastre, subsolurile respective sunt de fapt niște spații de obicei inundate, și foarte greu de transformat în adăposturi de protecție civilă, pentru că fiecare asociație de locatari le-a gestionat așa cum a crezut de cuviință. Ele ar trebui dotate cu uși metalice, cu filtre de ventilație a aerului, cu instalații electrice, sanitare și cu apă curentă. Realitatea este așa cum o cunoaștem cu toții, pentru că fiecare știm cum arată subsolurile blocurilor unde locuim și ne întrebăm daca, intr-adevăr ele reprezintă niște spații propice în care să ne adăpostim alături de familiile noastre, atunci când ar fi nevoie.
Există și categoria adăposturilor chimice. Ele sunt dotate cu zonă specială destinată decontaminării, dețin filtre speciale de aer, se închid ermetic, și salvează vieți în situația de pericol nuclear sau orice fel de expunere la radiații. În orașul nostru, astfel de adăposturi pot fi numărate pe degete, iar numărul de persoane pe care îl pot adăposti este infim, comparativ cu populația totală din zonă. Surse abilitate, ne asigură însă, ca pericolul de expunere la un asemenea de accident este minimal.
Un astfel de adăpost este buncărul de la subsolul clădirii Primăriei Mioveni. El este destinat, în principiu, angajaților instituției, dar poate fi folosit si pentru protecția oamenilor de rând, având o capacitate de 150 de persoane.
Aici este Centrul Operativ pentru activitate temporară. Aici se preiau toate datele, și de aici se transmit toate directivele. Acest adăpost este constuit la cele mai înalte standarde fiind dotat cu tot ceea ce este necesar. – a detaliat Inspectorul Marian Ghenescu, pentru Stiri din Muntenia
Ce ar trebui să știe orice cetățean?
Sistemul de înștiințare – alarmare de la Mioveni dispune atât de mesaje acustice cât și de mesaje vocale. Din punctul de comandă, aceste mesaje vor fi transmise către populație, și vor conține toate instrucțiunile necesare, în funcție de pericolul la care oamenii sunt expuși. Cu calm, fiecare dintre noi ar trebui să urmăm aceste instrucțiuni, să nu lăsăm panica să acționeze asupra deciziilor și comportamentului nostru, și să dăm dovadă de cât mai mult simț civic, acordând atenție și ajutându-i pe cei din jur, atât cât este posibil.
Actualizare ulterioară publicării acestui articol:
Subsolurile clădirilor: “Gradinița Tic Pitic”, “ Catedrala Petru si Pavel”, “ Casa de Cultură a Sindicatelor” și “ Liceul Iulia Zamfirescu”, au fost înlăturate de pe lista adăposturilor de protecție civilă, nefiind eligibile și neprimind aviz de funcționare de la autoritățile abilitate.[/vc_column_text][penci_image_gallery images=”6937,6938,6939,6940,6941,6942,6943,6944″ penci_img_size=”full” gallery_columns=”4″ row_gap=”20px” col_gap=”20px” heading_title_style=”style-1″ heading=”IMAGINI BUNCĂR PRIMĂRIA MIOVENI”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][penci_image_gallery heading=”IMAGINI BUNCĂR PRIMĂRIA MIOVENI”][/vc_column][/vc_row]