Intrat într-un proces complet de reformare și digitalizare, Blocul Național Sindical demarează o serie de acțiuni prin intermediul cărora vizează beneficiul tuturor angajaților ce aparțin federațiilor sindicale afiliate.
În vederea atingerii acestui obiectiv, strategia BNS vizează trei componente:
- Negocierea Contractului Colectiv de Muncă, în așa fel încât acesta să fie în concordanță cu necesitățile angajaților și realitățile contemporane,
- Formarea profesională a adulților și
- Securitatea în muncă.
Potrivit presedintelui BNS, Dumitru Costin:
Acestea sunt trei elemente cheie pe care trebuie să le punem cu predilecție pe masa noastă ca activiști sindicali.
În acest context, s-a desfășurat la Pitești o dezbatere având ca temă Inovarea în formarea profesională, dar și în comunicarea organizațională a partenerilor sociali. Detalii în video
În România actuală interesul tinerilor pentru școlile profesionale si liceele tehnologice este in scadere, si adesea ajung sa fie angajati lucrători necalificați, care sunt formati la locul de muncă, dar acestia părăsesc țara si, implicit firmele care i-au format imediat după obtinerea calificarii.
Am vrut să știm dacă există o preocupare din partea BNS pentru găsirea unor soluții care sa contracareze migrația forței de muncă a tinerilor peste hotare.
În acest sens, Dumitru Costin președintele BNS, a declarat în exclusivitate pentru Știri din Muntenia:
Orice cetățean al României a devenit liber să decidă în ce țară din Uniunea Europenă vrea să muncească și să-și câștige existența. Este interzis oricărui stat membru din UE să vină cu măsuri efective prin legi prin care să îngrădească liberatea cetățeanului de a-și alege singur asta. Ca să descurajezi migrația trebuie să faci mai multe lucruri. În urmă cu mai bine de 15 ani, BNS a făcut împreună cu Universitatea din Oradea o analiză a fenomenului migrației. Rezultatele au fost următoarele: în primul rând, avem una dintre cele mai ostile și mai agresive piețe de muncă din Europa: legislație, salarizare, condiții de muncă, investiții în educație și formare sunt la un nivel extrem de scăzut, iar posibilitatea de a da afară de la locul de muncă este extem de facilă, România situându-se în primele trei țări din lume la acest aspect. În al doilea rând, mediul social , care înseamnă ansamblul de situații generate la nivelul unei comunități în care un individ trăiește. Astfel România este un cadru neprietenos pentru cetățenii apți de muncă. Ca să convingi oamenii să vină înapoi, trebuie să faci ca în această țară multe lucruri să se schimbe în bine, și astea nu se pot face peste noapte. Mai e nevoie de încă un lucru: trebuie să le câștigi încrederea în instituțiile statului. Ce au făcut instituțiile statului în tot acest timp pentru românii din diaspora? Au făcut un Minister, la un moment dat l-au transformat într-o agenție și acum este un Secretariat de Stat la Cabinetul Primului Ministru. Ce au făcut? Au alocat bani din buget și au făcut tot felul de șușe plătind artiști care să facă show-uri pe acolo, și chipurile au încercat să-i păcălească pe cei de acolo. Nu ține!
Noi suntem singura organizație sindicală din România care are o preocupare reală să ajute oamenii, însă puterile noastre sunt limitate suntem singurii care încercăm să facem ceva pentru oamenii de acolo. Am identificat 28 de tipuri de probleme cu care ei se confruntă, si există o analiză a noastră în acest sens, am identificat instituțiile statului care ar trebui să se preocupe de ei, și nu se preocupă nimeni. Din 2018 am propus mai multor ministiere încheierea unor parteneriate ca să-i ducem în comunitățile de români, acolo și să înceapă să facă ceva pentru oamenii aceia.
Luând ca atare răspunsul de mai sus, nu putem ignora câteva întrebări, ce se nasc ca niște automatisme în mintea umană:
BNS promovează introducerea standardelor de muncă pe principiul reciprocității relației angajat- angajator precum și protejarea ambilor în relație cu instituțiile statului și organismul legislativ?
Armonizarea interesului forței de munca reprezentată de persoane (nu lucruri și cifre fără drepturile și aprecierea serului uman), cetățeni care își doresc reprezentarea lor în spațiul european și calificarea recompensei salariale în raport cu piața europeană, atât pe teritoriul tarii noastre cât și în statele membre , este obiectivul domnului Dumitru Costin?
Ne place să credem că oamenii si apărarea drepturilor acestora este obiectivul Blocului Național Sindical.
Așadar, omul întâi de toate, iar munca lui e doar rezultatul care nu califică importanța sa!