Acasa Social Atenție la urși! Multe localități terorizate de animalele sălbatice

Atenție la urși! Multe localități terorizate de animalele sălbatice

de Oana Diaconescu
0 comentarii

Fenomenul apariției urșilor în localități capătă tot mai mare amploare. Din ce în ce mai des apar informații referitoare la comunități terorizate de animalele sălbatice care caută hrană.

În județul Argeș, comuna Nucșoara,  localnicii sunt îngroziți, din cauza unui urs care le-a omorât animalele  si le-a provocat multe daune, distrugând adăposturile acestora sau gardurile gospodăriilor.

Ne-a zăpăcit un urs la țară, la Nucșoara, sat Sboghitesti. Mi-a mâncat doi porci. Ne este frica sa mai iesim seara din casă, sau să lăsam copiii să se joace pe afară.  Și în anii trecuți s-a întâmplat la fel. In fiecare an vin urșii, ne-au mai mâncat găini, animale, și nu doar la mine, ci și la alti vecini,din sat!   – a declarat pentru Știri din Muntenia A.A., din comuna Nucșoara.

Și în comuna Corbi, din județul Argeș fenomentul este asemănător.   Sătenii mărturisesc ca se confruntă din ce în ce mai des cu urșii care coboară din pădure pentru a căuta hrană.
Eu cred că în comuna noastră, în fiecare cartier este câte un urs. Sunt foarte nemâncați și vin după mâncare. Deja ne-am obișnuit cu ei, problema este că sunt periculoși. Oricând pot ataca pe cineva, vreun om sau vreun copil, nu doar animalele, de asta ne e cel mai frică –  ne spune o localnică din comuna Corbi
Nu doar satele de munte sunt locurile unde urșii își fac apariția. Este deja binecunoscut traseul turistic din zona Lacului Vidraru –  Transfăgărășan, unde animalele, aproape semidomesticite ies la șosea, și sunt hrănite sau fotografiate de turiști. Nu uitați ca hrănirea animalelor sălbtice de către persoanele fizice reprezintă o contravenție ce poate  atrage după sine amendarea corespunzătoare.
O turistă din București a aflat ieri cât “costă” hrănirea animalelor sălbatice
Peste 100 de apeluri 112 care anunțau prezența urșilor în zonele populate au fost preluate de Jandarmeria Argeș de la începutul acestui an și până în prezent.
Ieri, 13 iulie a.c., jandarmii din cadrul Postului Montan Arefu au constatat, în apropierea barajului Vidraru, prezența unui urs, dar și a unei turiste care hrănea animalul, din autoturismul personal. Animalul sălbatic a fost îndepărtat în mediul natural, iar femeia din municipiul București, în vârstă de 35 de ani, a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 500 lei pentru ’’hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică, cu excepția celor care au calitatea de administrator al fondului cinegetic’’ conform art. 5 lit. t., din HCL Arefu nr. 21/2020.
Jandarmeria Argeș recomandă turiștilor care tranzitează sau campează în zonele frecventate de animale sălbatice să evite contactul cu acestea și, având în vedere faptul că sunt imprevizibile, să nu le hrănească si să nu se apropie pentru a le fotografia.  –  transmite I.J.J. -Argeș, într-un comunicat de presă, din  data de 14.07.2022
Și în orașul Mioveni a fost semnalată apariția urșilor, după cum anunțau autoritățile locale săptămâna trecută:
În ultima perioadă, a fost semnalată prezența constantă a unuia sau mai mulți urși în pădurea din preajma orașului Mioveni!
Ursul a fost observat în pădurea din Lunca Racovița, zona ICN și zona ICSITA din vecinătatea platformei Dacia.
Urșii sunt animale sălbatice considerate periculoase! Evitați plimbările în aceste zone împădurite, unde au fost văzuți în ultima perioadă!
Dacă observați animalul, îndepărtați-vă! Nu vă apropiați de el, nu încercați să îl hrăniți sau să îl urmăriți!

 Urșii sunt animale imprevizibile, cu o viteză mare reacție mare, și reprezintă un real pericol pentru oameni. Dacă observați prezenţa unui urs la mare depărtare, specialiștii recomandă să faceți zgomot, pentru a-l îndepărta.  Nu mizați însă pe  distanţa mare între voi şi urs, dacă a simţit mirosul de mâncare își va face simțită prezența. Acolo unde câmpul vizual este mai redus, în special din cauza copacilor, este posibil ca ursul să vă apară în față. Nu vă panicați, pentru că dacă veți fugi,  vă veți vei transforma cu siguranţă în victimă, şi este garantat că nu puteți să fugiți mai repede decât el.

 

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie