Acasa Educatie Angajații din educație și-au strigat nemulțumirile într-un protest de amploare

Angajații din educație și-au strigat nemulțumirile într-un protest de amploare

de Mario Ernest Caloianu
0 comentarii

Sindicatele din Educaţie au organizat astăzi, 10 mai, la București, un marş de protest, ce a pornit din Piaţa Victoriei către  Palatul Parlamentului.

Protesăm pentru o salarizare decentă, cadrele didactice având o grilă foarte joasă. Nu avem o lege care să ne ajute. Avem multe motive și nemulțumirile sunt mari, ca dovadă că am ieșit cu toții în stradă. Avem negocieri de la începutul anului. Din decembrie, guvenanții promit, dar nu se țin de cuvânt. Eu sunt din Onești, sunt profesor cu gradul 1, și am 4300 de lei salariu, cu spor de dirigenție cu tot, la o vechime de 20 de ani în învățământ. Aceasta este realitatea noastră! -a declarat pentru Știri din Muntenia, Teodor Octavian, profesor prezent la protestul de astăzi.

 

Revendicările angajaților din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Conform sindicatelor, la protestul de astăzi au participat aproximativ 15.000 de angajați din învățămât. De asemenea, sindicatele anunţă că este în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023.

 

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie