Acasa Utilitati MIOVENI | AMENZI PENTRU PROPRIETARII DE TERENURI CARE NU DISTRUG AMBROZIA

MIOVENI | AMENZI PENTRU PROPRIETARII DE TERENURI CARE NU DISTRUG AMBROZIA

de Mircea Dumitru Petre
0 comentarii

Pentru evitarea instalării și răspândirii ambroziei, o buruiană extrem de invazivă, dar și periculoasă pentru sănătatea oamenilor, Primăria Mioveni amintește proprietarilor de terenuri și administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații sau bazinelor piscicole că au obligația, conform legii 62/2018, să desfășoare lucrări de prevenire și distrugere a amintitei plante până la data de 30 iunie a fiecărui an. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1000 și 5000 de lei pentru persoane fizice și cu amenzi cuprinse între 10000 și 20000 de lei pentru persoane juridice.

Ambrozia, sau „otrava zeilor”, este extrem de nocivă, alergia la polenul acesteia manifestându-se clinic, cel mai adesea, ca rinoconjunctivită și astm, cu toate că sunt persoane care pot dezvolta și simptome cutanate, precum urticariile. Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică la polenul de ambrozie, putând duce la obstrucția căilor respiratorii și la moarte. Conform datelor oferite de Ministerul Sănătății, în România, un număr de 482000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune ce pare ușoară, dar care, în timp, evoluează în astm.

Primăria Mioveni informează cetățenii că specialiștii precizează patru moduri de combatere a ambroziei:

  • cosirea manuală, în curți sau pe marginea șanțurilor;
  • distrugerea prin discuit și grăpat, în cazul terenurilor agricole;
  • erbicidarea, în cazul suprafețelor mari;
  • smulgerea din rădăcină, când este vorba de focare izolate și mici.

Pentru recunoașterea ambroziei, cetățenii pot accesa site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (www.madr.ro), al Ministerului Mediului (www.mediu.ro) sau al Ministerului Sănătății (www.ms.ro).

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie