Acasa Politica EXTERN | AMARĂ VICTORIE, DULCE ÎNFRÂNGERE

EXTERN | AMARĂ VICTORIE, DULCE ÎNFRÂNGERE

23 Iulie 2023 alegeri parlamentare în Spania

de Mircea Dumitru Petre
0 comentarii
alegeri

37 de milioane de alegători au fost așteptați la urne duminică 23 iulie în Peninsula Iberică, 350 de fotolii de deputați din parlamentul spaniol fiind puse în joc.

În urma alegerilor foarte strânse, cu date incomplete deocamdată, se pare că niciunul dintre cele două mari partide, actori principali ai scenei politice iberice, PSOE (Partidul Muncitorilor Socialiști Spanioli), partid de centru stânga și PP (Partidul Popular), partid de centru dreapta, nu au reușit să-și revendice majoritatea, astfel că, guvernarea unuia sau altuia va necesita obligatoriu o coaliție.

Până la ora publicării acestui material, PP cu 33,05% din voturi, mizează pe 136 de fotolii, iar PSOE cu 31,70% din voturile exprimate își poate adjudeca 122 de locuri în parlament.

Partidele care s-au situat pe locurile următoare și care ar putea face parte din coaliția guvernamentală sunt ultranaționaliștii din Vox cu 12,39%, în scădere în intențiile de vot, adică 33 de fotolii care se pare că vor susține Partidul Popular și SUMAR, partid de extremă stângă cu 12,31%, reprezentând 31 de locuri, care înclină spre un sprijin pentru Partidul Socialist al actualului prim-ministru Pedro Sanchez.

PP, partidul care a câștigat alegerile, nu poate guverna pentru că nu întrunește majoritatea, în timp ce PSOE, partidul care teoretic a pierdut alegerile, poate conduce din nou încă patru ani cu susținerea partidelor mai mici.

De moment, eventualele alianțe sunt doar speculații matematice, pentru că, fără îndoială, urmează săptămâni de negocieri, comentatorii politici neeliminând din calcule, chiar reluarea alegerilor până la sfârșitul anului.

 

 

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie