Acasa Psihologie PSIHOLOGIE | ALCOOLUL ȘI PRIETENII SĂI

PSIHOLOGIE | ALCOOLUL ȘI PRIETENII SĂI

de Redactia
0 comentarii

Consumul de alcool în familie este ca un cuțit cu două tăișuri.

Pe de o parte, acesta poate să adune familia împreună la masă la unele evenimente, prin dezinhibiția pe care o oferă consumatorului, acesta din urmă devenind amuzant pentru cei din jur.

Pe de altă parte, ALCOOLUL poate să afecteze modul de funcționare al unei familii prin aceeași DEZINHIBIȚIE pe care o provoacă, însă, consumatorul, de această dată nu mai face apel la AMUZAMENT, ci la celălalt prieten bun FURIA. Acesta este momentul în care se poate declanșa haosul. De ce? Deoarece consumul de alcool scade nivelul de autocontrol, afectând funcționarea cognitivă și fizică, cei care beau peste măsură sunt mai predispuși să acționeze într-o manieră agresivă. Aici își face apariția și ABUZUL (emoțional, verbal, fizic etc).

Alcoolul se înțelege bine și cu ȚIGĂRILE, JOCURILE DE NOROC și alte DEPENDENȚE și COMPORTAMENTE ANTISOCIALE. Alcoolul atrage după sine probleme de sănătate fizică: boli hepatice, probleme digestive, leziuni ale creierului și riscul de accident vascular cerebral. Problemele de sănătate mintală reprezintă, de asemenea, un risc. Anxietatea, depresia, stresul și ideile delirante provocate de alcoolism uzează sănătatea emoțională a întregii familii. O persoană cu alcoolism se poate pune, de asemenea, pe sine și pe ceilalți în situații nesigure sau riscante atunci când bea sau încearcă să achiziționeze alcool, ceea ce poate fi atât epuizant, cât și periculos pentru apropiați.

Consumul de alcool este o punte între trecut și viitor deoarece de cele mai multe ori se transmite din generație în generație, fiind un comportament învățat. Copiii consumatorilor de alcool pot fi foarte afectați, pot deveni frustrați și furioși, pe măsură ce încearcă să înțeleagă de ce o persoană la care țin se comportă atât de schimbător. În cea mai mare parte a timpului aceștia nu știu la ce să se aștepte fiindcă în orice moment o atmosferă caldă se poate transforma într-un coșmar.

Obiceiurile copiilor sunt ușor de  perturbat și acest lucru poate însemna ca un copil să rateze orele stabile de masă sau de culcare sau trebuie să-și asume responsabilități suplimentare pentru a restabili rutina în casă. Dispoziția și comportamentele lor pot deveni, de asemenea, imprevizibile, le este greu să-și facă prieteni și le este frică să meargă la școală și pot trăi chiar sentimente de jenă, rușine, teamă că cei din jur pot afla ce se întâmplă în familia lor. Copiii mai mari ai alcoolicilor pot suferi de perfecționism obsesiv, izolare și conștiință excesivă de sine, deoarece își fac griji că sunt diferiți de ceilalți oameni. Ei pot avea probleme și la școală, deoarece viața de familie îngreunează studiul și stabilirea relațiilor.

Copiii unui părinte alcoolic pot adopta diverse  roluri de supraviețuire, dintre care niciunul nu este sănătos. Copilul cel mare își poate asuma rolul de erou al familiei, devenind responsabil pentru protejarea fraților mai mici sau chiar îngrijirea acestora. Un copil mai mic poate cădea în rolul de țap ispășitor rebel, tulburat de familie sau un visitor, retras „copil pierdut”. Nu în ultimul rând un copil poate deveni clovn de familie care maschează durerea sa prin divertisment.

Ceea ce trăiesc și gândesc în perioada copilăriei îi urmărește și în viața adultă, acolo unde se vor lupta să găsească relații sănătoase, sunt nesiguri și se comportă și ei la rândul lor imprevizibil, fac alegeri proaste și de regulă imaginea lor de sine este negativă. Nu e de mirare că la vârsta adultă manifestă anxietate, depresie, interiorizare și chiar ajung să recurgă la consumul de alcool pentru a compensa aceste carențe de relaționare și adecvare la o viață funcțională. De fapt, ei nu au avut o funcționare normală în copilărie și nu știu cum să aibă acest lucru la vârsta adultă.

Din practică, pot spune că băieții se confruntă cu o teamă constantă de a nu semăna cu părintele consumator sau chiar pot ajuge să se comporte exact ca părintele consumator. Fetele tind să evite potențiali parteneri care consumă alcool. Riscul este că fiind obișnuite să trăiască alături de un dependent, cele mai multe aleg tot un dependent. Pot evita conștient un dependent de alcool și după o perioadă constată că au ales inconștient tot un dependent (de calculator/muncă/jocuri de nororc etc). De ce oare? Deoarece au avut în tată un model de bărbat cu dependență. Aleg ce cunosc! În cazul mamelor consumatoare, Alcoolul apelează la prietena sa NEGLIJENȚA, atunci când mamele nu oferă căldură sufletească copiilor, nu se preocupă să le ofere hrană, adăpost și disponibilitate.

Alcoolul are ca aliat și INFIDELITATEA față de partener, ceea ce conduce inevitabil la MINCIUNĂ, CEARTĂ, TENSIUNE. Să menționez ca aliat al Alcoolului și CODEPENDEȚA. Ce este aceasta? Atitudinea partenerului consumatorului de a proteja familia, de a dori să ascundă existența acestui fenomen în familie din cauza rușinii. Tot codependență înseamnă și când partenerul consumatorului de alcool încearcă din răsputeri să ajute, să controleze sau să vindece alcoolismul sau chiar să îl accepte să-l lase să continue cu prețul menținerii relației și familiei. Intenția nu este una rea însă acest comportament atrage și afectează întreaga familie. În schimb, căutarea de sprijin din exterior poate ajuta la întreruperea ciclului, permițând tuturor să-și reconstruiască o viață departe de consumul de alcool.

Copiii codependenti pot deveni persoane care fac pe plac celor din jur pentru a fi acceptați, renunță adesea la nevoile și dorințele lor pentru a-i face pe ceilalți fericiți, își asumă rolul de îngrijitor. Pentru că au învățat să facă acest lucru pentru părintele dependent de alcool.

Alcoolul afectează sănătatea fizică și psihică a consumatorului

Alcoolul afectează sănătatea fizică și psihică a majorității membrilor familiei

Alcoolul distruge relația partenerilor

Alcoolul distruge starea de bine a copiilor

Alcoolul deteriorează relațiile cu familia extinsă

Alcoolul perturbă relațiile de prietenie

Alcoolul afectează performanța la muncă

ALCOOLUL este o ALEGERE! CANTITATEA este o ALEGERE!

NU LĂSA ALCOOLUL SĂ DEVINĂ SINGURUL TĂU PRIETEN!

 

Autor: Profesor Psiholog CRISTINA NILĂ

Sursa foto: Freepik

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie