Acasa cultură BOGĂȚIILE ROMÂNIEI | Află unde poți vedea cel mai mare chihlimbar din lume

BOGĂȚIILE ROMÂNIEI | Află unde poți vedea cel mai mare chihlimbar din lume

Această piesă are o greutate de 3.480 grame

de Oana Diaconescu
0 comentarii

Bulgărele imens de rumanit, cunoscut și sub denumiea de chihlimbar este acum parte integrantă a patrimoniului Muzeului Județean Buzău. El este clasificat ca obiect de tezaur și adus în Muzeul Judeţean Buzău, de la Colți.

Valorosul bolovan maroniu are o poveste inedită. Înainte de a fi adus la muzeu era folosit ca opritor de ușă de către o bătrână din comuna Colți, județul Buzău, care nicio secundă nu i-a bănuit valoarea.


                       Foto: Cea mai mare pepită de chihlimbar din lume

Depășind cu mult vârsta de un milion de ani și estimat în prezent la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul Muzeul Județean Buzău a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă.

În 1991, buzoiencei i-a fost spartă casa de la Bucureşti, iar hoţul i-a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă şi bulgărelui de chihlimbar i-a făcut vânt cu piciorul.

De atunci pepita are un mic ciob. În anul 1998, moştenitoarea bulgărelui de chihlimbar s-a adresat Muzeului Judeţean pentru a vinde „comoara”.

După o analiză de laborator care a confirmat autenticitatea, conducerea instituţiei avea să cumpere rumanitul la „un preţ minimal”. Valoarea deosebită a bulgărelui de rumanit avea să fie confirmată la scurt timp, odată cu vizita cercetătorilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia – conform Ziarulnatiunea.ro

Muzeul Chihlimbarului de la Colți, din județul Buzău este  o atracție unică în România.

În anul 2020, muzeul a fost supus unui proces de modernizare, prezentând într-un mod inedit povestea chihlimbarului cu ajutorul tehnologiei avansate. De asemenea, muzeul găzduiește o semnificativă colecție de rumanit, aducând astfel o perspectivă captivantă asupra acestui minunat material natural.

 

Sursa foto: Campusbuzău.ro

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie