Bulgărele imens de rumanit, cunoscut și sub denumiea de chihlimbar este acum parte integrantă a patrimoniului Muzeului Județean Buzău. El este clasificat ca obiect de tezaur și adus în Muzeul Judeţean Buzău, de la Colți.
Valorosul bolovan maroniu are o poveste inedită. Înainte de a fi adus la muzeu era folosit ca opritor de ușă de către o bătrână din comuna Colți, județul Buzău, care nicio secundă nu i-a bănuit valoarea.
Foto: Cea mai mare pepită de chihlimbar din lume
Depășind cu mult vârsta de un milion de ani și estimat în prezent la peste 1 milion de euro, rumanitul din patrimoniul Muzeul Județean Buzău a fost folosit de vechiul proprietar pe post de proptea la uşă.
În 1991, buzoiencei i-a fost spartă casa de la Bucureşti, iar hoţul i-a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă şi bulgărelui de chihlimbar i-a făcut vânt cu piciorul.
De atunci pepita are un mic ciob. În anul 1998, moştenitoarea bulgărelui de chihlimbar s-a adresat Muzeului Judeţean pentru a vinde „comoara”.
După o analiză de laborator care a confirmat autenticitatea, conducerea instituţiei avea să cumpere rumanitul la „un preţ minimal”. Valoarea deosebită a bulgărelui de rumanit avea să fie confirmată la scurt timp, odată cu vizita cercetătorilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia – conform Ziarulnatiunea.ro
Muzeul Chihlimbarului de la Colți, din județul Buzău este o atracție unică în România.
În anul 2020, muzeul a fost supus unui proces de modernizare, prezentând într-un mod inedit povestea chihlimbarului cu ajutorul tehnologiei avansate. De asemenea, muzeul găzduiește o semnificativă colecție de rumanit, aducând astfel o perspectivă captivantă asupra acestui minunat material natural.
Sursa foto: Campusbuzău.ro