Acasa Politica PROPUNERE LEGISLATIVĂ PNL | Acord parental pentru accesul minorilor pe rețele de socializare

PROPUNERE LEGISLATIVĂ PNL | Acord parental pentru accesul minorilor pe rețele de socializare

de Oana Diaconescu
0 comentarii
baiat care se uita la telefon

Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc (foto) inițiază o propunere legislativă conform căreia copiii sub 16 ani vor avea acces la rețelele de socializare doar cu acord parental.

Ideea proiectului de lege s-a născut din necesitatea unei reglementări a accesului copiilor în mediul online, având în vedere că „indiferent de vârstă, copiii sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun de multe ori şi viaţa în pericol.” – precizează Nicoleta Pauliuc

Supraexpunerea copiilor la ecrane, conținutul online total inadecvat, persoanele necunoscute cu care copiii pot intra în contact pe rețelele de social – media, precum și  accesul facil la droguri și substanțe interzise sunt probleme reale, cu care toată lumea se confruntă, iar protecția minorilor în mediul online este mai importantă ca oricând.

Proiectul de lege propus de PNL are trei obiective:

  1. Până la vârsta de 16 ani, minorii pot crea și utiliza conturi online doar cu acordul parental.

  2. Se va institui un set de obligații pentru furnizorii de servicii online: filtre automate privind materialele care pot avea un conținut dăunător pentru dezvoltarea sănătoasă a minorului, adecvarea conținutului pentru siguranța minorului și eliminarea oricărui conținut cu caracter publicitar destinat copiilor.

  3. Autoritatea Națională pentru pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va verifica respectarea obligațiilor instituite.

Prin această lege este vizată încurajarea unei mai bune înțelegeri a pericolelor online și promovarea educației digitale atât pentru copii, cât și pentru adulți.

În momentul de față, propunerea legislativă este supusă dezbaterii publice.

Foto ilustrativ. Sursa foto: Freepik

 

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie