Acasa Educatie Abuzurile din jurul nostru, metoda a celor ce nu pot mai mult

Abuzurile din jurul nostru, metoda a celor ce nu pot mai mult

de Oana Diaconescu
0 comentarii

La o simpla cautare pe internet pot fi descoperite extrem de multe informatii despre ceea ce in termeni uzuali poarta denumirea de “bullying”. Informatiile ce urmeaza pot fi triate, selectate si filtrate usor, astfel incat fiecare dintre noi sa traga propriile concluzii.

Conform DIGI24:

“ Potrivit legii, bullying-ul (violenta psihologica) poate fi definit ca: „actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, care implica un dezechilibru de putere, au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau grup de persoane si vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile personale, actiune sau serie de actiuni, comportamente ce se desfasoara in unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale”.

„In unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise comportamentele care constau in violenta psihologica – bullying” – se arata in noua prevedere introdusa in Legea educatiei.”

Bullyingul lasa urme adanci, ce se pot cicatriza in timp indelungat, de cele mai multe ori cu ajutorul specialistilor, in multe ore de tarapie. De asemenea, se desfasoara nu doar in institutille scolare, ci si in viata de zi cu zi, sau pe retelele de socializare. Comportamentul acesta este folosit „cu succes” si la locul de munca, adultii agresand adulti, in scopul de a intimida, de a pune presiune si chiar de a induce teama.

Raportand cele de mai sus la comunitatea noastra, privind cu putina atentie ce se intampla in jurul nostru, nu avem cum sa nu observam ca, la Stalpeni, bullyingul se simte ca la el acasa.

Sunt extrem de bine cunoscute personajele care insulta, care jignesc sau judeca oamenii din jur dupa aspectul fizic. Insasi Gazeta de Stalpeni a tras cateva semnale de alarma asupra acestui comportament, iar pe grupul de facebook „Stalpeni, comuna noastra”, acest subiect a fost adus in discutie de nenumarate ori. S-au publicat capturi de ecran , au curs rauri de injurii sau argumente pertinente, s-a mers pe ideea ca oamenii invata cate ceva din ceea ce citesc si, in timp vor invata sa nu mai tolereze, sa nu mai accepte, sa nu mai incurajeze si chiar sa identifice aceste abuzuri emotionale.

Dincolo de spatiul public, redactia Gazeta de Stalpeni a intrat in posesia unor mesaje private, pe care un angajat al unei institutii l-a trimis cu putin timp in urma unui coleg de serviciu. Conform organigramei institutiei respective, angajatul abuzator detine o functie inferioara fata de cea a victimei sale, asadar nici macar Fisa Postului nepermitandu-i sa se adreseze victimei sale in felul in care o face. Nici statutul social nu ar trebui sa-i permita, pentru ca discutam despre sotia unuia dintre liderii comunei noastre, votat de catre dumneavoastra, stimati cititori!

De fapt nimic nu ar trebui sa justifice un astfel de comportament, nici lipsa bunului simt si nici cea mai elementara educatie nu ar trebui sa-i permita asa ceva, ca sa nu mai vorbim despre buna credinta si omenia de care, cu totii, ar trebui sa dam dovada.

Va prezentam fragmente ale mesajelor respective, ortografia si exprimarea apartinand autoarei, cu mentiunea ca am extras pasajele care fac obiectul unei calomnii si care contin cuvinte greu de reprodus:

“Buna ziua, am vazut un material distribuit de doamna L. pe care l ati pus pe acel grup mizer. Foarte urat va spun facultatea care ati absolvit o “S.H. ” este nula pentru mine. Cei mai slabi absolventi al nostri au absolvit aceasta….. ……Chiar nu v-a fost rusine sa scrieti asa ceva “ {………} “ Cat de curand o sa scriu toate acestea la minister. Nu stiu pe unde va scoateti camasa, vedeti-va de ce aveti de facut {…}, ca pentru asta primiti salariu. {….} Doamne…..Eu sunt cea mai mandra ca locuiesc aici, comuna mea este cea mai frumoasa, oriunde as pleca in concediu abia astept sa ma intorc acasa. Fiecare om care este gospodar are tot ce-i trebuie . Am blocat acea mizerie de grup care nu ma reperzinta!”

“ Este rusinos ce faceti”

“Ati vazut ca am 7 ani de acasa si nu scriu public”

Si bulliyngul continua:

“ Ce cuvant potoliti va… Eu am copii putin mai mari ca d-voastra “

Asa arata bullying-ul, stimati cititori, iar doamna nu este la prima fapta de acest gen.

Putem noi tolera ca asemenea scene sa se desfasoare in imediata noastra apropiere? Devenim partasi sau complice numai pentru ca nu suntem prieteni cu tinta agresata, ori credem ca a devenit bullyingul un obicei si „asta este”?

Sau avem puterea de a schimba ceva si schimbam?

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie