Acasa Social 8 Aprilie, Ziua Internațională a Romilor – realitatea crudă versus propaganda ieftină

8 Aprilie, Ziua Internațională a Romilor – realitatea crudă versus propaganda ieftină

O familie de romi a pus în pericol șoferii care se deplasau pe Autorstrada A1

de Oana Diaconescu
0 comentarii

În fiecare an pe 8 aprilie se sărbătorște Ziua Internațională a Romilor.  Comunitatea romă din România constituie unul dintre cele mai mari  grupuri etnice minoritare.  Conform recensământului din 2011, ei numărau 621.573 de persoane (adică 3% din totalul populației), fiind al doilea grup etnic minoritar din țara noastră , după cel maghiar. În ultimii ani s-au implementat numeroase programe de incluziune socială, cele mai multe finanțate din bani europeni.

Numai că retorica sforăitoare a celor care aleargă după voturi și realitatea sunt două chestiuni total diferite. Lipsa de educație, sărăcia sau mediul în care trăisc și se dezvoltă, îi împing de multe ori, pe romi, la fapte reprobabile.

Dincolo de statisticile reci stau faptele de zi cu zi, și la asta ne vom referi în materialul de astăzi.

O familie de romi, care cu siguranță habar nu aveau că astăzi în România se sărbătorește Ziua Internațională a Romilor, și nici că i-ar fi ajutat cu ceva, a pus în pericol șoferii care se deplasau pe Autorstrada  A1, pe sensul de mers Pitești  -București:

La ieșirea  către Pitești Podul Viilor, încadrată fiind pe partea dreaptă, și reducând viteza ca să părăsesc autostrada,  am observat cum un bărbat, destul de dubios ca înfățișare a sărit în fața masinii cu care mă deplasam, forțându-mă să opresc pentru a nu-l accidenta. La o privire mai atentă am observat-o și pe femeia care îl însoțea, și care aștepta puțin mai în față, alături de un morman de haine, și alte obiecte textile, pe care le întinsese pe parapetul autostrăzii ca pe o culme de rufe, specifică unor anumite cătune. Repet, stătea în mijlocul șoselei, în fața mașinii, gesticulând ceva către un telefon cu un ecran spart. Pusă în fața acestei întâmplări, a murit în mine orice spirit civic, lăsând loc numai  instinctului  de conservare. Recunosc, m-am speriat! Am accelerat, forțându-l literalmente să elibereze carosabilul, și am plecat de acolo. Tot ce-mi doream era să le uit înfățișarea, si să mulțumesc lui Dumnezeu că am condus cu atenție, și nu am dat peste el. Sau, dacă aș fi oprit, și s-ar fi dovedit că ar fi fost cine stie ce infractori, și cine știe ce mi-ar fi făcut?! –  este declarația unei piteștence de 40 de ani, pentru Știri din Muntenia

Aflat probabil la ski, sau în pauză între partidele de golf, Președintele Klaus Iohannis, a transmis astăzi romilor un mesaj total rupt de realitate și plin numai de .. vorbe goale:

De Ziua Internațională a Romilor, devenită prin lege „Sărbătoarea etniei romilor din România”, doresc să adresez tuturor cetățenilor de etnie romă urări de sănătate, prosperitate și pace.

La această sărbătoare se cuvine să amintim faptul că romii au dat României un patrimoniu și tradiții valoroase, numeroase personalități în domeniul culturii, artelor și științei, care au contribuit la afirmarea identității proprii, dar și la diversitatea benefică a comunităților și omenirii în ansamblu. Trebuie să facem astfel ca tinerii să găsească în aceste personalități modele demne de urmat, să poarte mai departe tradițiile și obiceiurile înaintașilor, cu respect și mândrie.

Am convingerea că diversitatea etnică și culturală hrănește reziliența comunităților și susține societățile în care libertatea și demnitatea umană se fructifică într-un viitor prosper, spre binele comun. Sărbătoarea etniei romilor este un bun prilej de a aminti că, din această perspectivă, emanciparea civică, socială și economică a romilor din țara noastră este un obiectiv comun, de mare importanță.

Salut și sprijin eforturile comunității rome din România de a-și face cunoscut trecutul și obiceiurile, auzită vocea și prețuită contribuția la dezvoltarea societății noastre. Romii, mult timp anonimi pentru istoria oficială, și-au dat viața pentru împlinirea marilor noastre idealuri, fiind însă victime ale violenței, urii și rasismului.

În această perioadă, sărbătorile poartă pecetea dramei semenilor noștri din Ucraina. Romii sunt angajați în aceste zile în efortul nostru național de solidaritate și implicare civică. Fie ca Ziua Internațională a Romilor să aducă bucurie în sufletele tuturor celor care, cunoscând din plin suferința și nevoia, așteaptă de la această Sărbătoare a etniei romilor din România lumina păcii și căldura conviețuirii!

La mulți ani membrilor comunității rome din România!

 

Nu știm ce îi dertermină pe acești oameni să recurgă la astfel de gesturi, dar, cu siguranță, toată propaganda sterilă referitoare la Ziua Internațională a Romilor, de pe toate canalele media, nu ține loc  de educație, locuri de muncă, și în niciun caz, nu ține de foame!

Sursă foto  :www.bistrițeanul.ro

 

stiri din muntenia logo

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi ultimele noutati în căsuța de email, în fiecare saptămână.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie