Acasa cultură 23 de ani de la moartea lui Ion Rațiu, la 33 de ani de ani în democrație

23 de ani de la moartea lui Ion Rațiu, la 33 de ani de ani în democrație

de Oana Diaconescu
0 comentarii

Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“

–  afirma  Ion Rațiu, în întenția de a transforma România anilor ’90 într-o societate democratică.

Ce nu a reușit trăim cu toții acum.

Prea puțini dintre noi și-l reamintesc! Poate pentru că eram niște copii la vremea respectivă, și unica reprezentare a imaginii liderului țărănist cu viziuni occidentale este aceea a unui bătrânel pedant ce purta papion. Unii dintre părinții noștri ar sti mai multe și, probabil,  i-ar recunoaște vocea, auzită la posturile radio interzise de comuniști, în perioada când libertatea părea un vis îndepărtat. În memoria mea sunt vii nopțile comuniste de iarnă, luminate de un bec alimentat de bateria mașinii, în care se făcea pur și simplu liniște în casă când la radioul, si el alimentat de baterii, vorbea Ion Rațiu, de la Londra.

După Revoluția din 1989 s-a reîntors în țara lui și a încercat să reînvie principiile solide pe care această țară fusese construită. Masele, politica vremii , și modul cum poporul nostru se dezvoltase în anii comunismului, l-au decimat.

Prea puțini dintre tinerii societății contemporane știu că astăzi îl comemorăm pe Ion Rațiu, si că astăzi s-au implinit 23 de ani de la moartea lui, în timp ce acum o lună s-au împlinit 33 de ani de la Revoluția din 1989. Multora numele Ion Rațiu nu le spune chiar nimic, căci nimeni nu le-a povestit.

Ion Raţiu (Turda, 1917- Londra, 2000) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Naţional Ţărănesc (devenit ulterior PNŢCD), descendent al unei vechi familii nobiliare din Turda, atestată în Transilvania la începutul sec. al XIV-lea, şi reînnobilată în anul 1625 de către principele Gabriel Bethlen.

Pe pagina Centrului Raţiu pentru Democraţie,  este prezentat drept „un constant opozant al lui Nicolae Ceauşescu “ în cei 50 de ani de exil.

Conform Adevărul, în 1990, Ion Rațiu afirma:

„Toată viaţa mea am luptat pentru democraţie, am plecat din ţară când eram tânăr, m-am opus totalitarilor de dreapta, şi pe urmă m-am opus totalitarilor de stânga. După ani şi ani de luptă în Occident, care sper că se va cunoaşte din ce în ce tot mai bine, în momentul în care nu voi fi ales mă voi concentra să aduc tot ce am acumulat eu în toţi aceşti ani de exil, toate cunoştinţele mele, tot ce am scris. Voi lupta ca să caut să aduc elementul esenţial al democraţiei care nu este jocul numelor, cifrelor, cine are majoritate, cine are mai multe voturi. Asta nu e democraţie. Democraţia însemnează o înţelegere că omul este în centrul societăţii şi totul se învârte în jurul lui. Democraţia însemnează că-l asculţi pe om şi pe urmă îi respingi punctul de vedere. Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!
Dacă eşti în stare să faci treaba asta atunci însemnează că am început să învăţăm ce e democraţia. Iar rostul meu, dacă nu voi fi ales (n.r. preşedinte) e să aduc democraţia în ţara asta cât mă ajută pe mine puterile mele, nu numai în partidul meu, PNŢCD. (…) Toată viaţa mea o voi dedica-o acestui scop

 

Ion Rațiu a fost catalogat drept cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut niciodată. 

Sursa foto: cinemagia.ro

Publica comentariul

Alte stiri din aceeasi categorie